44444

Vegetarisk risotto med sparris som får smak och knaprig konsistens av det brynta nötsmöret.

För 4 personer:

Ingredienser

1 liter vatten
0,5 dl grönsaksfond, konc
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 dl arborioris, eller carnaroliris
1 msk smör, + 50 g
1,5 dl vitt vin, torrt
250 g grön sparris
100 g sockerärter
25 g babyspenat, + 50 g
1,5 dl parmesanost, riven + 25 g hyvlad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 dl hasselnötter, rostade

30 minuter

Risotto med sparris – gör så här:

  1. Koka upp vatten och fond. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör i en gryta ca 2 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 2 min.
  2. Häll vinet över riset och låt det koka in. Späd med buljongen, i omgångar, och koka riset ca 20 min. Spara ca 2 dl av buljongen.
  3. Ansa och skär sparrisen i mindre bitar. Ansa och finstrimla sockerärterna. Koka sparris och sockerärter i lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt rinna av.
  4. Mixa 25 g spenat och 1 1/2 dl parmesan med den sparade buljongen. Rör ner den gröna buljongen i grytan under omrörning. Krydda med salt och peppar och vänd ner 50 g spenat.
  5. Grovhacka nötterna. Bryn 50 g smör i en kastrull. Blanda i nötterna.
  6. Lägg upp risotton i tallrikar. Toppa med sparris och sockerärter. Skeda över nötsmöret och strö över hyvlad parmesan. Servera.

    risotto-med-sparris

    Foto: Helén Pe

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma! 
bonniers_vegetariska_kokbok

Köp den här – extrapris för prenumeranter! 

Fler vegetariska recept?
Följ oss på Facebook:
Allt om Mat Vego