Risotto med citron och tomat

Recept på risotto med citron och tomat. Risotton ska vara krämig, och den får hellre gå åt det lösa hållet än vara för fast.  

För 6 personer:

Ingredienser

1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
4 dl carnaroliris
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin torrt
1 dl tomater passerade
1 msk citronskal rivet
2 dl parmesanost riven, gärna lagrad 14 månader
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

40 minuter

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och buljongtärningar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken i smör och olja ca 3 min på medelvärme. Tillsätt riset och rör hela tiden tills riskornen börjar bli lite genomskinliga. Rör ner tomatpurén, häll på vinet och låt det koka in.
  3. Häll över tomaterna. Späd med hönsbuljongen, lite i taget, och rör ofta i risotton.
    Låt koka tills riset är mjukt men fortfarande har en liten kärna kvar mitt i.
  4. Blanda ner citronskal och ost i risotton. Krydda med salt och peppar och servera.

Recept av: Anna Stegs

Fler recept med: Italienskt, Övrigt, Ris och gryn