Risgrynscrème caramel

Till risgrynscrème caramel behövs små ugnssäkra portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl. Bra att förbereda 1 dag före.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk lime - pressad
  • 2,5 dl risgrynsgröt - se recept nedan under "relaterade recept"
  • 2 ägg - + 1 äggula
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 vaniljstång - eller 1 krm osötat äkta vaniljpulver
  • 2 krm limeskal - rivet

Tillbehör

  • blodapelsinklyftor och fikon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skölj formarna med kallt vatten. Smält socker, vatten och limesaft i en kastrull.

  2. Rör inte för mycket, då kan det sockra sig. Koka tills sockret fått fin karamelliserad färg.

  3. Häll lite av sockerkaramellen i en form och vrid runt så karamellen täcker bottnen och lite upp på kanten. Fortsätt med alla formarna. Låt svalna.

  4. Blanda risgrynsgröt, ägg, äggula, grädde och socker. Dela och skrapa fröna ur vaniljstången. Tillsätt vaniljfrö och limeskal.

  5. Fördela smeten i formarna och ställ i en långpanna. Häll hett vatten i långpannan och grädda i vattenbad 35-40 min. Kontrollera att de stelnat innan de tas ut ur ugnen. Ställ kallt ca 8 timmar. Lossa runt kanten och stjälp upp försiktigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!