Risbollar

Nylagad avsvalnad eller överbliven risotto kan användas till friterade ostfyllda risbollar som på italienska kallas arancini. Gör gärna risbollarna i förväg och förvara svalt tills de ska friteras. Var försiktig! Riset kan göra att det stänker när de friteras. Det går även bra att steka dem i smör eller olja i en panna med släpplätt-beläggning.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 lök - gul
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl risottoris
  • 1 buljong - höns, tärning
  • 6 dl vatten
  • 2 dl vin - torrt vitt
  • 1,5 dl parmesan - färskriven
  • salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Fyllning

  • 1 dl parmesan - eller mozzarella eller fårost skuren i ca 1 cm stora tärningar

Till fritering

  • 0,5 l rapsolja

Gör så här

  1. Skala, finhacka och fräs löken mjuk och glansig i olivoljan i en gryta.

  2. Blanda i riset och fräs under omrörning 1–2 min.

  3. Lös buljongtärningen i kokande vatten. Tillsätt vinet. Rör ner ca hälften av buljong- och vinblandningen i riset.

  4. Koka på svag värme och rör om då och då. Rör ner mer buljong efter hand. Koka tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 min. Ta grytan från värmen och rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Låt kallna.

  5. Forma risotton till bullar. Ta ca 3/4 dl risotto till varje. Gör en fördjupning i varje bulle, lägg i en ostbit och rulla ihop till bullar, en aning tillplattade. Ställ i kylskåp ca 30 min eller tills bullarna ska friteras.

  6. Värm oljan i en wok eller kastrull. Kontrollera oljans temperatur (180°) genom att fritera en bit matbröd. Brödbiten ska på kort tid bli gyllenbrun. Fritera några bullar i taget tills de blir gyllenbruna. Låt dem rinna av på papper.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!