3.83.83.83.83.8

Ris à la malta – Leif Mannerströms recept. Gudomlig ”gröt” som kan serveras med kompotter, kanderade nötter och bär. Julens godaste smaker i en krämig, knaprig dessert.

För 8 personer

Ingredienser

1,5 dl grötris
3 dl vatten
1 krm salt
1 kanelstång
7 dl mjölk, (3%)
1,5 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 msk apelsinjuice, konc
1 tsk vaniljsocker

Garnering

1 blodapelsin, i klyftor
kanel, mald

Ris à la Malta – gör så här:

  1. Koka riset med vatten, salt och kanel under lock ca 10 min.
  2. Tillsätt mjölken, koka upp, rör om och koka mycket sakta under lock ca 40 min.
  3. Tillsätt sockret och låt gröten kallna.
  4. Vispa grädden. Blanda gröten med grädde, apelsinjuice och vaniljsocker. Lägg upp och garnera med apelsinklyftor och kanel.

Tips! Frukostens överblivna julgröt kan också bli en annorlunda ris à la Malta med ljust eller mörkt muscovadosocker och hallonsås. Du kan använda både ljust och mörkt muscovadosocker. 

Att dricka till Ris à la Malta

Château Baulac Dodijos 2013 (4196) Frankrike, 99 kr (37,5 cl).
Sött vitt vin med intensitet och fräschör, drag av torkade aprikoser, honung och saffran.