Ris à la Malta med yoghurt och vaniljinkokta clementinklyftor

4.24.24.24.24.2

Recept på Ris à la Malta – en traditionell juldessert, här med clementinklyftor smaksatta med vanilj.

För 10 person(er)

Ingredienser

Clementinklyftor

10 clementiner
1 vaniljstång
1 lime, finrivet skal och saft
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten

Ris á la malta

1 risgrynsgröt, (500 g) förpackning, färdig
1 dl vispgrädde, lättvispad
2 dl turkisk matyoghurt, (10 %)
0,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Garnering

1 nypa clementinklyftor
1 nypa mandel, hackad
1 knippa kanel, hel

Ris à la Malta med yoghurt – gör så här:

  1. Skala clementinerna, dela dem i klyftor och lägg klyftorna i en glasburk.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull tillsammans med limesaft, socker och vatten.
  3. Koka upp och låt lagen koka ca 2 min. Sila av och tillsätt limeskalet. Häll den varma lagen över mandarinklyftorna och lägg tillbaka vaniljstången som dekoration. Låt kallna. Klyftorna kan sparas 1-2 veckor i kylen.
  4. Blanda risgrynsgröten med grädde, yoghurt, florsocker och vaniljsocker. Garnera.
Fler recept med: Jul, Ris och gryn, Svenskt