55555

Risgrynsgröten ska vara helt kall innan den blandas med grädden. Koka den gärna en dag i förväg.

För 4 personer:

Ingredienser

1 sats risgrynsgröt, se recept
1,5 dl vispgrädde
2 msk florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 apelsin, eller 1 clementin

Salt saffranskolasås:

2,5 dl vispgrädde
1 paket saffran, (1/2 g)
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 krm salt
1 msk smör, rumsvarmt

Tillbehör:

2 dl hallon
2 msk pumpakärnor, eller hackade pistaschnötter

20 minuter

Ris à la Malta med salt saffranskolasås –gör så här:

  1. Salt saffranskolasås: Häll grädden i en kastrull. Tillsätt saffran, socker, sirap och salt. Koka upp och sjud ca 10 min. Rör om då och då. Rör i smöret och låt såsen svalna.
  2. Vispa grädden och blanda med gröten. Rör i florsocker och vaniljsocker. Skala och skär apelsinen eller clementinen i bitar och vänd ner i ris à la Maltan precis före servering.
  3. Lägg upp ris à la Maltan i skålar. Lägg på hallon, ringla över kolasås och strö över pumpakärnor eller pistaschnötter.

JULERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.