Ris à la Malta med salt saffranskolasås, hallon och pumpakärnor  

Risgrynsgröten ska vara helt kall innan den blandas med grädden. Koka den gärna en dag i förväg.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 sats risgrynsgröt - se recept
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 apelsin - eller 1 clementin

Salt saffranskolasås

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 pkt saffran - (1/2 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör - rumsvarmt

Tillbehör

  • 2 dl hallon
  • 2 msk pumpakärnor - eller hackade pistaschnötter

Gör så här

  1. Salt saffranskolasås: Häll grädden i en kastrull. Tillsätt saffran, socker, sirap och salt. Koka upp och sjud ca 10 min. Rör om då och då. Rör i smöret och låt såsen svalna.

  2. Vispa grädden och blanda med gröten. Rör i florsocker och vaniljsocker. Skala och skär apelsinen eller clementinen i bitar och vänd ner i ris à la Maltan precis före servering.

  3. Lägg upp ris à la Maltan i skålar. Lägg på hallon, ringla över kolasås och strö över pumpakärnor eller pistaschnötter.

 

JULERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!