Ris à la Malta med saffranskrispiga nötter och apelsinkompott

Recept på ris à la Malta med saffranskrispiga nötter och apelsinkompott. Krämigt, knaprigt, sött och syrligt. Perfekt avslutning på en härlig julmiddag.

Ingredienser

  • 2 dl ris - rundkornigt
  • 4 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 6 dl mjölk - -7
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Apelsinkompott

  • 3 apelsiner
  • 1 granatäpple - litet
  • 1,5 dl syltsocker

Sirapsnötter

  • 2 dl nötter - blandade, naturella
  • 2 msk lönnsirap - eller ljus sirap
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 pkt saffran - (à 1/2 g)
  • 0,5 krm flingsalt

Gör så här

  1. Kompott: Skär bort skalet från apelsinerna med en kniv och hacka fruktköttet. Ta bort kärnorna. Pilla ut kärnorna från granatäpplet.

  2. Lägg apelsinfruktkött och socker i en kastrull och koka ca 5 min. Låt kallna. Rör ner granatäppelkärnorna.

  3. Koka ris, vatten och salt under lock ca 10 min. Tillsätt 6 dl mjölk och sjud på svag värme tills grynen är mjuka och gröten tjocknat, ca 30 min. Tillsätt sockret, rör om och låt gröten kallna.

  4. Nötter: Rosta nötterna i torr, het panna ca 1 minut. Tillsätt sirap och olja och rör runt. Tillsätt saffranet och stek ca 1 minut, tills allt fått fin färg. Häll upp på bakplåtspapper. Strö över flingsalt och låt kallna.

  5. Vispa grädden löst och vänd ner den i den kalla gröten. Lägg en klick kompott i botten på varje glas, toppa med risgröt och strö över nötterna.

Recept: Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson

Jul

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!