Ris à la Malta med saffranskrispiga nötter och apelsinkompott

4.14.14.14.14.1

Recept på ris à la Malta med saffranskrispiga nötter och apelsinkompott. Krämigt, knaprigt, sött och syrligt. Perfekt avslutning på en härlig julmiddag.

För 12 personer:

Ingredienser

2 dl ris, rundkornigt
4 dl vatten
2 krm salt
6 dl mjölk, -7
0,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Apelsinkompott:

3 apelsiner
1 granatäpple, litet
1,5 dl syltsocker

Sirapsnötter:

2 dl nötter, blandade, naturella
2 msk lönnsirap, eller ljus sirap
1 msk rapsolja
0,5 paket saffran, (à 1/2 g)
0,5 krm flingsalt

30 minuter + 40 minuter koktid

Ris à la Malta med saffransnötter och kompott – gör så här:

  1. Kompott: Skär bort skalet från apelsinerna med en kniv och hacka fruktköttet. Ta bort kärnorna. Pilla ut kärnorna från granatäpplet.
  2. Lägg apelsinfruktkött och socker i en kastrull och koka ca 5 min. Låt kallna. Rör ner granatäppelkärnorna.
  3. Koka ris, vatten och salt under lock ca 10 min. Tillsätt 6 dl mjölk och sjud på svag värme tills grynen är mjuka och gröten tjocknat, ca 30 min. Tillsätt sockret, rör om och låt gröten kallna.
  4. Nötter: Rosta nötterna i torr, het panna ca 1 minut. Tillsätt sirap och olja och rör runt. Tillsätt saffranet och stek ca 1 minut, tills allt fått fin färg. Häll upp på bakplåtspapper. Strö över flingsalt och låt kallna.
  5. Vispa grädden löst och vänd ner den i den kalla gröten. Lägg en klick kompott i botten på varje glas, toppa med risgröt och strö över nötterna.

Recept: Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson

Fler recept med: Jul