00000

Stefan och Andreas fick dilammet från Pyréneerna i Frankrike, men dilamm kan vara svårt att få tag på här i Sverige. I stället kan rätten lagas av entrecôte eller ytterfilé av lamm. Vill du förbereda kan grönsakerna förkokas och kylas. Getostcrèmen blir krämigast om den lagas och får stå kallt ett par timmar före serveringen.

För 6 personer

Ingredienser

800 g dilammstek, benfri. Eller entrecôte eller ytterfilé av lamm
1 dl dillstjälkar, fint skurna
0,5 dl havssalt
2 msk smör, gärna ekologiskt
3 krm svartpeppar, nymald
2 dl dill, finhackad

Buljonggrönsaker

12 sparrispotatisar, små
2 gulbetor
2 morötter
0,5 blomkålshuvud
0,5 romanescohuvud
6 dl vatten
1,5 hönsbuljongtärning
1 dl ärter, gröna små
1 schalottenlök
2 salladslök
12 sockerärt
0,5 dl gurka, tärnad
1 citron, rivet skal
1 krm salt
1 pkt ärtskott

Getostcrème

150 g getost, gärna svensk
0,7 dl lätt crème fraiche

Rimmat dillstektvårlamm med sparrispotatis, buljonggrönsaker och getostcrème

 

Gör så här:

1. Putsa ev köttet. Blanda dillstjälkar och salt. Klappa in det i köttet. Låt ligga i 30 min.

Getostcrème:

2. Skär bort ev kant på getosten och mixa den slät tillsammans med creme fraiche i en liten matberedare eller med mixerstav. Lägg upp i skål och förvara kallt fram till serveringen.

3. Tvätta potatisen men låt skalet vara kvar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.

4. Skala och tärna gulbetor och morötter. Dela blomkål och romanesco i små buketter. Koka upp lättsaltat vatten i flera kastruller och koka grönsakerna var för sig tills de känns mjuka. Häll av vattnet och kyl grönsakerna snabbt i iskallt vatten.

5. Sätt ugnen på 125°. Skrapa bort dill och salt från köttet. Hetta upp smöret i en stekpanna, peppra köttet och bryn det runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och efterstek det tills innertemperaturen är 60°, i 15–20 min. Rulla in i folie och låt vila 20 min.

6. Koka upp vatten och buljongtärningar. Skölj och halvera sockerärterna, skala och skiva schalottenlöken tunt, skär salladslöken i bitar. Blanda potatis och förkokta grönsaker i buljongen, tillsätt sockerärter, ärter, gurka, lök och citronskal. Smaka av med salt. Koka upp och håll varmt.

Servering:

7. Rulla köttet i finhackad dill och skiva det. Lägg upp grönsakerna i små portionsskålar av glas, garnera med ärtskott, lägg upp ett par skivor lamm och en klick getostcrème.