Rimmad torskrygg med räkor och krasse

00000

Recept på rimmad torskrygg med räkor och krasse. Torsken serveras bäst ljummen.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

1,5 kilo torskrygg med skinn
2 citroner
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar nymald

Rimning:

1 liter vatten kallt
2 msk strösocker
2 msk salt

Tillbehör:

400 g tomater små, gärna i olika färger
0,5 knippa rädisor
250 g lyxräkor handskalade
1 kruka vattenkrasse eller annan krasse
2 msk pepparrot färskriven

Citronette:

0,5 dl citron pressad
1,5 tsk strösocker
1 tsk dijonsenap
0,5 dl olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

1 timme + 40 minuter i ugn

Rimmad torskrygg med räkor och krasse – gör så här:

  1. Rimning: Blanda vatten, socker och salt i en stor bunke. Lägg torsken i lagen och låt ligga i rumstemperatur ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 150°. Torka av bitarna med hushållspapper, lägg på plåt med bakplåtspapper.
  3. Skär bort skalet på citronerna med en kniv och skär ut filébitar. Finhacka bitarna och strö över fisken. Ringla över olja. Krydda med flingsalt och peppar.
  4. Tillaga mitt i ugnen tills fiskens innertemperatur är 54°, 20–30 min beroende på storlek. Ta bort skinnet. Lägg fisken på ett fat.
  5. Skär tomaterna i klyftor. Hyvla rädisorna tunt, gärna på mandolin.
  6. Citronette: Vispa ihop citronsaft, socker, senap, olja, salt och peppar.
  7. Toppa fisken med tomater, räkor, rädisor, krasse och pepparrot. Ringla över citronette.

 

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Övrigt