Rimmad torskrygg med räkor och krasse

Recept på rimmad torskrygg med räkor och krasse. Torsken serveras bäst ljummen.
Petra Lindstrand
Toppa fisken med tomater, räkor, rädisor, krasse och pepparrot.
Toppa fisken med tomater, räkor, rädisor, krasse och pepparrot. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 kg torskrygg - med skinn
  • 2 citroner
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Rimning

  • 1 l vatten - kallt
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt

Tillbehör

  • 400 g tomater - små, gärna i olika färger
  • 0,5 knippe rädisor
  • 250 g lyxräkor - handskalade
  • 1 kruka vattenkrasse - eller annan krasse
  • 2 msk pepparrot - färskriven

Citronette

  • 0,5 dl citron - pressad
  • 1,5 tsk strösocker
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Rimning: Blanda vatten, socker och salt i en stor bunke. Lägg torsken i lagen och låt ligga i rumstemperatur ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 150°. Torka av bitarna med hushållspapper, lägg på plåt med bakplåtspapper.

  3. Skär bort skalet på citronerna med en kniv och skär ut filébitar. Finhacka bitarna och strö över fisken. Ringla över olja. Krydda med flingsalt och peppar.

  4. Tillaga mitt i ugnen tills fiskens innertemperatur är 54°, 20–30 min beroende på storlek. Ta bort skinnet. Lägg fisken på ett fat.

  5. Skär tomaterna i klyftor. Hyvla rädisorna tunt, gärna på mandolin.

  6. Citronette: Vispa ihop citronsaft, socker, senap, olja, salt och peppar.

  7. Toppa fisken med tomater, räkor, rädisor, krasse och pepparrot. Ringla över citronette.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!