Rimmad torsk med vinbärsbräserad fänkål, sojabönskräm och forellrom

Fisken får fin konsistens och jämn sälta genom rimning. Den lena sojabönskrämen har viss sötma och nötighet från både bönor och solrosolja.

45 min + 2 timmar för fisken att rimma

Recept: Rimmad torsk med vinbärsbräserad fänkål, sojabönskräm och forellrom

  1. Ta bort eventuella ben på fisken och skär den i portionsbitar.
  2. Blanda vatten, salt och citronsaft väl. Lägg i fiskbitarna och ställ i kylen ca 2 timmar.
  3. Syrad lök: Skala och halvera löken. Sjud den i vinäger och vatten ca 3 min. Låt kallna i lagen. Löken är hållbar ca 1 vecka i kyl.
  4. Kräm: Förväll sojabönorna i lättsaltat vatten ca 1 minut. Skölj dem hastigt i kallt vatten och tryck ut dem ur skalen.
  5. Spara 1/2 dl sojabönor till servering. Mixa resterande bönor med vatten, solrosolja, citronsaft och salt  till en slät kräm. Tillsätt lite mer vatten om den är för fast och svår att mixa.
  6. Fänkål: Ansa och skiva fänkålen tunt tvärs över. Fräs den i smör i en stekpanna. Tillsätt vin och salt och bräsera den mjuk ca 15 min.
  7. Sätt ugnen på 150 grader. Ta upp fisken och torka av den. Lägg bitarna i en ugnssäker form och täck med  bakplåtspapper. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 10 min. Kontrollera att fisken är genomkokt.
  8. Sätt på ugnens grillelement. Smält smöret. Blanda panko med smör och parmesan Strö blandningen över fisken och gratinera högt upp i ugnen ca 2 min.
  9. Lägg fisk och fänkål på tallrikar med sojabönskräm, hela sojabönor och syrad lök. Garnera med forellrom och gräslök.

Recept från