44444

Rimmad torsk med kräfthollandaise och dillpotatis är festlig fredagsmat! Har du turen att få tag på färska bondbönor så ersätt sojabönorna med dem. Det är lite tidskrävande att skala bondbönorna men det är så fantastisk gott att äta dem tillsammans med fisk.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g torskrygg, MSC-märkt
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk strösocker
2 msk smör

Potatis:

800 g färskpotatis
0,5 knippa dill
200 g sojabönor, frysta

Kräfthollandaise:

75 g kräftstjärtar, skalade, frysta eller i lag
1 tsk dillfrön, eller hel kummin
150 g smör, + 1 msk
1 tsk tomatpuré
2 msk vitt vin, torrt
2 msk vatten
3 äggulor
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar

Garnering:

kräftstjärtar
dill

40 minuter

Rimmad torsk med kräfthollandaise och dillpotatis – gör så här:

  1. Skär torsken i 4 portionsbitar. Blanda vattnet med salt och socker och rör tills de lösts upp. Lägg torskbitarna i lagen och låt ligga i rumstemperatur ca 30 min.
  2. Skrapa potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Hacka dillen.
  3. Kräfthollandaise: Finhacka kräftorna. Stöt dillfröna fint i en mortel. Smält 150 g smör i en kastrull. Fräs dillfrön och tomatpuré i 1 msk smör i en kastrull under omrörning ca 2 min. Häll på vin och vatten och tillsätt äggulorna. Sjud under kraftig omrörning till en pösig kräm. Ta kastrullen åt sidan och vispa i det smälta smöret, lite i taget under vispning. Blanda i kräftstjärtarna.
  4. Låt sojabönorna koka med potatisen när ca 2 min återstår av tillagningstiden. Låt potatis och bönor rinna av och blanda dem med dillen.
  5. Ta upp torsken ur rimningslagen och torka den med hushållspapper. Stek fisken i smör i en stekpanna 3–4 min på varje sida.
  6. Servera torsken med potatis, sojabönor och sås och garnera med kräftstjärtar och dillkvistar.