Rimmad senapspanerad fläsklägg med smörad kålrotspuré - en klassiker i ny tappning

Att panera och steka fläsklägg kanske inte hör till vanligheterna, men det blir väldigt gott. Köttet kokas dagen före och steks sedan strax före servering.
Mattias Larsson
Rimmad senapspanerad fläsklägg med smörad kålrotspuré och persiljepotatis
Rimmad senapspanerad fläsklägg med smörad kålrotspuré och persiljepotatis Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1,5 kg rimmad benfri fläsklägg
  • 4 kvistar timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 ägg
  • 2 msk söt senap - grovmald
  • 2 msk söt senap
  • 2 dl ströbröd
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör

Puré

  • 600 g kålrot
  • 3 dl vatten
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 tsk salt

Potatis

  • 40 små potatisar
  • 2 msk smör
  • 2 msk bladpersilja - finhackad
  • 2 msk smörgåskrasse - klippt
  • 2 tsk flingsalt

Garnering

  • shizokrasse

Gör så här

  1. Lägg fläskläggen i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt timjan och lagerblad. Låt koka under lock ca 2 timmar. Låt köttet kallna i lagen. Låt stå i kylen till nästa dag.

  2. Skär köttet i mindre bitar. Vispa ihop ägg och de båda senapssorterna. Vänd köttet först i äggblandningen och sedan i ströbröd.

  3. Puré: Skala och skär kålroten i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vattnet. Låt kålroten koka mjuk under lock. Mixa kålrot och kokspad med mixerstav. Mixa i smöret och smaka av med salt.

  4. Potatis: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt potatisen rinna och ånga av. Tillsätt smör, örter och salt och vänd runt potatisen.

  5. Stek köttet i olja och smör i en stekpanna tills det fått fin färg. Servera köttet med kålrotspuré och potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!