Steg för steg – så rimmar du egen lax

Recept och steg för steg bilder till hur du lyckas med rimmad lax. Ett alternativ till gravad lax men utan peppar och dill.
Allt om Mat
Laxens milda sälta och mjälla konsistens 
passar perfekt till dillstuvad potatis..
Laxens milda sälta och mjälla konsistens passar perfekt till dillstuvad potatis.. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 kg lax - helst mittbiten
  • 4 msk salt
  • 3,5 msk strösocker

Gör så här

  1. Välj ryggbiten av laxen för en jämnare rimning. Frys in 1 kilo skinn- och benfri laxfilé 3 dygn om den är vildfångad. Lägg över den i en form och låt den tina. OBS! Odlad lax behöver inte frysas.

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Blanda salt och socker. Gnid in blandningen med fuktiga händer. Låt stå framme 1 timme i rumstemperatur.

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Lägg in laxfilén i dubbla plastpåsar och förslut väl. Ställ kallt minst 1 dygn, gärna med tyngd på. Är laxen extra tjock bör den stå 2 dygn.

    Foto: Ulrika Pousette

  4. . Laxen håller ca 4 dagar i kylen.

    Foto: Ulrika Pousette

Frysa laxen innan eller ej?

Livsmedelsverket rekommenderar att vildfångad lax som ska gravas eller rimmas bör frysas i minst två dygn vid högst -18°. Detta gäller ej odlad lax.

Serveringsförslag till rimmad lax

Laxens milda sälta och mjälla konsistens passar perfekt till dillstuvad potatis. Prova den också i en sallad med ägghalvor och örtmajonnäs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!