Rimmad kyckling med ljummen sallad

00000

Vad är väl bättre på våren än en ljummen sallad med fräscha gröna smaker? För att få den perfekta ljumma salladen måste du vara snabb så att grönsakerna behåller sin krispighet men ändå blir lagom ljumma. Då får du fram grönsakernas egna fina smaker.I salladen ingår också rimmad kyckling. Rimningen åstadkommer du genom att lägga kycklingfiléerna i en saltlag några timmar innan de skärs i bitar och steks. Saltet gör kycklingköttet fast men också saftigt och mört.
Rimma kycklingen och skär i bitar, förbered dressingen och alla grönsakerna innan du börjar steka. Börja med kycklingbitarna så de är färdigstekta när resten av salladen snabbt vänds i stekpannan. Förutom att kycklingfiléerna rimmas några timmar är det här en mycket snabblagad rätt.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g kycklingfilé
2,5 dl vatten
2 msk salt
3 msk vetemjöl
1 msk olivolja

Dressing

3 msk olivolja
2 tsk dijonsenap
2 tsk råsocker
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk balsamvinäger

Till salladen

250 g grön sparris
2 avokador
7 salladslökar
150 g färsk spenat
150 g romansallad
1 msk olivolja

1 Blanda vatten och salt i en bunke eller plastpåse. Lägg i kycklingfiléerna och låt dem rimma 4–5 timmar i kylen.
2 Skölj och skär sparrisarna i stora bitar. Dela, kärna ur, skala och skär avokado i bitar. Strimla salladslökarna. Skölj och dela spenat och salladsbladen. Rör samman alla ingredienserna till dressingen.
3 Ta upp kycklingfiléerna ur saltlagen. Skölj dem snabbt i kallt vatten. Skär filéerna i ca 2 cm stora bitar. Vänd dem i mjöl och lägg ner dem i het stekpanna med olja. Sänk värmen något och stek bitarna runt om 7–10 min tills de är genomstekta. Vänd dem ofta så de inte blir brända. Lägg kycklingbitarna på ett fat. Ställ dem åt sidan. Torka ur stekpannan.
4 Stek först sparrisbitarna ca 2 min i olja. Lägg i salladslöken och stek ytterligare ca 1/2 minut. Häll på hälften av dressingen.
5 Vänd sedan snabbt ner spenat och sallad. Rör om ca 1/2 minut så allt blir varmt.
6 Lägg upp på fat och blanda med de stekta kycklingbitarna. Ringla över resten av dressingen.