1. Blanda salt och vatten i en stor bunke och rör om tills saltet löst sig. Lägg i kycklingen med bröstsidan ner. Täck med plast och ställ kallt, helst ett dygn. Lägg lergrytans båda delar i vatten så det täcker. Låt grytan ligga i vattnet minst 30 min.
2. Ta upp kycklingen ur saltlagen och låt den rinna av. Lägg några kvistar färsk timjan och persilja inuti kycklingen. Bind om den med ett steksnöre med början på ryggsidan och upp så att vingarna hålls in.
3. Fortsätt mellan kroppen och låren och korsa sedan snöret så att benen hålls ihop. Lägg även en slinga runt gumpen så att den hålls upp. Knyt ihop.
4. Blanda saffran, paprika, cayenne och svartpeppar i en liten skål och krydda kycklingen runtom.
5. Ta upp lergrytan ur vattnet och lägg kycklingen med bröstsidan upp i bottendelen. Skär toppen av vitlökarna och lägg dem bredvid kycklingen i grytan. Häll på vin och grönsaksfond.
6. Lägg på lergrytans lock och ställ in på nedersta falsen i en kall ugn. Sätt ugnen på 200° och låt kycklingen stå ca 1 1/2 timme tills den fått fin färg och köttsaften, som rinner ut när du sticker i den, är ofärgad.