Rimmad kyckling extra saftig i lergryta

00000

Här sjunger vi de långsamma långkokens lov, fast resultatet blir lätt och vårlikt. Kycklingen rimmas först ett dygn och tillagas sedan i lergryta i ugnen. Någon nämnvärd passning behövs inte, så det går bra att vara ute och leta tussilago medan maten sköter sig själv. Rimmad kyckling blir mör med mjuk sälta. Vill du inte rimma den kan köttet saltas med ca 1 1/2 tsk  i samband med den övriga krydd-ningen. Notera att grytan först ska blötläggas och med kyckling i ställas in i kall ugn.

För 6 person(er)

Ingredienser

rimning, 1 dygn + 1,5 timme i ugn

Till ca 6 pers:

1 majskyckling, (ca 1,8 kilo)
1 dl salt, grovt
1 l vatten
timjan, färsk
persilja, färsk
bindgarn
1 saffran, paket (0,5 g)
2 krm paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar, nymald
2 vitlökar, hela
1 dl vin, torrt vitt
1 msk grönsaksfond, konc

Tillbehör:

potatis, kokt, pressad
250 g färsk sparris
250 g sockerärter
150 g salladslök

1. Blanda salt och vatten i en stor bunke och rör om tills saltet löst sig. Lägg i kycklingen med bröstsidan ner. Täck med plast och ställ kallt, helst ett dygn. Lägg lergrytans båda delar i vatten så det täcker. Låt grytan ligga i vattnet minst 30 min.

2. Ta upp kycklingen ur saltlagen och låt den rinna av. Lägg några kvistar färsk timjan och persilja inuti kycklingen. Bind om den med ett steksnöre med början på ryggsidan och upp så att vingarna hålls in.

3. Fortsätt mellan kroppen och låren och korsa sedan snöret så att benen hålls ihop. Lägg även en slinga runt gumpen så att den hålls upp. Knyt ihop.

4. Blanda saffran, paprika, cayenne och svartpeppar i en liten skål och krydda kycklingen runtom.

5. Ta upp lergrytan ur vattnet och lägg kycklingen med bröstsidan upp i bottendelen. Skär toppen av vitlökarna och lägg dem bredvid kycklingen i grytan. Häll på vin och grönsaksfond.

6. Lägg på lergrytans lock och ställ in på nedersta falsen i en kall ugn. Sätt ugnen på 200° och låt kycklingen stå ca 1 1/2 timme tills den fått fin färg och köttsaften, som rinner ut när du sticker i den, är ofärgad.