00000

Rimmad kolja med rostad kummin­majonnäs är en annorlunda rätt på julbordet. Använd gärna röksalt av märket Spice Island, som har en mild och fin röksmak. Blir det kumminmajonnäs över är den god även till den gravade ryggbiffen.

För 20 bitar:

Ingredienser

2 koljafiléer, (ca 400 g)
1 tsk röksalt

Rostad kumminmajonnäs:

0,5 tsk kummin
1 dl majonnäs

Garnering:

dillkvistar

15 minuter + 24 timmar i kyl + 30 minuter i ugn

Rimmad kolja med rostad kummin­majonnäs – gör så här:

  1. Krydda koljan på båda sidor med det röksaltet. Låt ligga i kylen ca 24 timmar.
  2. Torka av koljan. Lägg ihop ­filéerna och linda in dem hårt i plastfolie till en fast avlång rulle, ca 20 cm.
  3. Sätt ugnen på 100°. Stick en termometer genom plasten längs med fisken.
  4. Lägg fisken i en ugnssäker form och ställ mitt i ugnen 30–40 min, till 50° innertemperatur.
  5. Ta upp fisken och låt kallna i plastfolien i kylen.
  6. Majonnäs: Rosta kumminen i en torr, het stekpanna. Stöt den lätt i mortel. Låt kallna. Blanda kummin och majonnäs.
  7. Skär fiskrullen i ca 1 cm tjocka skivor genom plasten. Lossa ­därefter plasten försiktigt. Lägg ­skivorna på ett fat och klicka på majonnäs. Garnera med dill.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul