3.83.83.83.83.8

Rimmad gös med saffrans- och citrussmörsås och hasselbackszucchini är festlig och god fredagsmat. Den ekologiska zucchinin är oftast mindre i storlek och passar bra till denna rätt. Såsen har tydliga toner av citrus och saffran och passar så bra till den stekta gösen.

För 4 personer:

Ingredienser

700 g gösfilé, färsk urbenad, i portionsbitar, MSC-märkt
0,75 + 0,5 tsk salt
4 zucchini, ekologiska (à ca 200 g)
1 vitlöksklyfta
50 g smör, rumsvarmt
1 påse hasselnötter, rostade, hackade  (50 g)
30 g parmesanost, riven
3 + 1 msk panko ströbröd
2 msk kapris, små
1 + 1 msk olivolja
2 krm svartpeppar, nymald

Saffrans- och citrussås:

2 apelsiner
2 lime
1 bananschalottenlök
1 msk smör, + 75 g, rumsvarmt
1 dl vitt vin, torrt
1 msk vitvinsvinäger
0,5 paket saffran, (à 0,5 g)
0,75 dl vispgrädde
2 krm salt

Garnering:

0,5 kruka dragon

35 minuter

Rimmad gös med saffrans- och citrussmörsås och hasselbackszucchini  – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Strö 3/4 tsk salt på fisken och låt stå 10–15 min.
  2. Skiva zucchinin tunt. Packa ihop och ställ skivorna upprätt i en smord ugnssäker form. Strö över 1/2 tsk salt.
  3. Skala och pressa vitlöksklyftan och rör ihop med smör, nötter, parmesan, 3 msk ströbröd och kapris. Fördela röran jämnt över zucchinin. Strö på 1 msk ströbröd och ringla över 1 msk olja.
  4. Tillaga zucchinin mitt i ugnen ca 30 min. Täck med aluminiumfolie när den fått fin färg.
  5. Sås: Halvera och pressa ut 2 dl saft från apelsinerna och 1/2 dl saft från limen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör. Tillsätt citrussaft, vin, vinäger, saffran. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädde och salt och koka vidare ca 5 min.  Ta kastrullen åt sidan och vispa i 75 g smör i klickar. Sila bort löken och håll såsen varm.
  6. Gnid in fisken med 1 msk olja och stek den i medelvarm panna, ca 3 min på varje sida. Krydda med peppar.
  7. Lägg upp gös och zucchini på tallrikar. Ringla över såsen och garnera med dragonkvistar.