00000

Rillette och picklade grönsaker är finfördelat kött som ofta serveras som en förrätt eller som fyllning i en sandwich. Den kan göras med griskött, kanin, gås, anka eller kyckling som får koka i sitt fett. Här har fläsk kokat med kryddor och vin.

För 8 personer:

Ingredienser

1 kilo bogfläsk
500 g sidfläsk, färskt
1 vitlök, king solo
4 lagerblad
2 kryddnejlikor, hela
4 timjanstjälkar
1 msk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 krm muskot, mald
2 dl vitt vin, torrt
2 dl vatten

Picklade grönsaker:

1 rödlök
2 morötter
2 palsternackor
1 blomkålshuvud, litet (200 g)
1 dl ättiksprit, (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

surdegsbröd, rostat

1 timme + 3 1/2 timmar ­koktid

Rillette och picklade grönsaker – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär bogfläsk och sidfläsk i kuber. Lägg dem i en gryta tillsammans med den skalade och halverade vitlöken, lagerblad, kryddnejlikor och timjan. Krydda med salt, peppar och muskot. Häll över vin och ­vatten så att det nästan täcker ­köttet. Täck med lock.
  2. Tillaga mitt i ugnen ca 3 timmar. Rör om någon gång under tiden.
  3. Ta ut grytan och låt den sjuda utan lock på spisen ca 30 min.
  4. Picklade grönsaker: Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva morötter och palsternackor. Bryt blomkålen i buketter. Förväll ­grönsakerna var för sig i lättsaltat vatten ca 2 min.
  5. Koka upp ättika, socker och ­vatten i en kastrull så att sockret löses upp. Låt lagen kallna. Lägg löken i en skål och övriga grönsaker i en annan. Häll över ättikslagen och låt stå i kylen minst 2 timmar.
  6. Lyft upp köttet och sila kokspadet. Riv sönder köttet till trådar med hjälp av två gafflar eller med elvisp på låg hastighet. Späd med vätskan till en trådig smet. Krydda med salt och peppar. Packa på burk eller frys in i små förpackningar. Servera med picklade grönsaker och rostat surdegsbröd.
Fler recept med: Buffémat, Fläskkött, Franskt, Kött