Ricottapaj med basilika

Färdig i kylen, en paj med dekor och allt. Ljuvligt mild passar den att bjuda som entré på assiett med finstrimlad sallad.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk vatten - kallt
  • 1 dl ströbröd

Fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 2 basilika - krukor
  • 2 vitlök - klyftor
  • 1 dl parmesan - färskriven (20 g)
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 500 g ricotta - (2 burkar)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm chili
  • 1 msk olivolja

Ovanpå

  • 5 tomater
  • 1 tsk oregano - torkad

Servering

  • sallad - isbergs, roman- el krisp
  • olivolja - gärna med citronsmak

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Mosa eller mixa mjöl, smör, salt och vatten smuligt. Tillsätt ströbrödet och tryck ut massan i bottnen på en form med löstagbar kant, 21–24 cm diameter. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Ta ut och låt kallna.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa den grovt skurna basilikan (utom blad till dekor) med vitlök, parmesan, 1 1/2 dl av grädden, ricotta, salt, chili och olja.

  3. Värm resten av grädden och smält de avrunna gelatinbladen i den. Dra av från värmen och låt svalna innan blandningen rörs ner i den gröna fyllningen.

  4. Häll massan i formen och ställ den kallt 3–4 timmar eller till nästa dag.

  5. Klyv tomaterna vid ”midjan”, peta ur kärnorna och skär det övriga i tunna klyftor och lägg på pajen. Så här blir även tomaterna hållbara, därför kan pajen faktiskt göras helt klar t o m dagen innan.

  6. Strö över oregano, garnera med basilika, droppa över olja och servera pajen med riktigt finskuren sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!