Ricotta- och gräslökspaj med tomatsallad

Recept på ricotta- och gräslökspaj med tomatsallad. Tomater blir ofta blöta när man lagar dem i ugn. Här läggs de istället sist på pajen och blir en frisk sallad.
Sophie Berlin

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 125 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vatten - –2 msk

Fyllning

  • 1 citron
  • 250 g ricottaost
  • 4 ägg
  • 0,5 dl gräslök - finhackad
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 krm svartpeppar - + 1 krm nymald
  • 500 g tomater - i olika färger och storlekar
  • 2 tsk flingsalt

Garnering

  • gräslök

Gör så här

  1. Nyp ihop mjöl, smör och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 28 i diameter. Nagga degen och ställ i frysen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min, tills det fått fin färg.

  3. Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 msk saft. Blanda citronskal, citronsaft, ricotta, ägg, gräslök,1 msk olja, salt och 1 krm peppar.

  4. Häll smeten i pajskalet och grädda ca 20 min, tills pajen stelnat men fortfarande är lite dallrig i mitten när formen skakas. Ta ut och låt pajen svalna.

  5. Skär tomaterna i tunna skivor. Lägg dem på pajen. Ringla över 1 msk olja. Strö över flingsalt och 1 krm peppar. Garnera med gräslök. 

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:

Allt om Mat Vego

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!