Ribollita

00000

För 1 sats(er)

Ingredienser

500 g små vita bönor, canellini, blötlagda över natten
500 g gul lök, grovhackad
500 g morötter, i 1/2 cm-stora skivor
500 g stjälkselleri, i 1/2 cm-stora skivor
5 vitlöksklyftor, finhackade
1,5 dl olivolja
1,5 kg spenat och mangold, strimlad
400 g krossade tomater
3 tsk spansk peppar, finhackad
1 l vatten
1,5 l spad från bönkoket
4 grönsaksbuljongtärningar
1 msk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Tillbehör

, italienskt lantbröd, god olivolja, skivor av gul lök

1. Häll av blötläggningsvattnet från bönorna och koka dem i lättsaltat vatten under lock tills de blir mjuka ca 40 min. Häll inte bort kokspadet, det används i soppan.
2. Lägg lök, morot, selleri och vitlök i en stor gryta med olivolja och låt det puttra på ganska svag värme under lock ca 30 min.
Rör om då och då.
3. Lägg i spenat, mangold, krossade tomater och pepparfrukt. Häll på vatten och bönspad och tillsätt buljongtärningar, salt och peppar.
Koka ca 30 min under lock och lägg sedan i bönorna. Koka länge, minst 1 timme. Späd eventuellt med mer buljong.
4. Servera soppan med en skiva lantbröd, gärna rostad, i botten och ringla god olivolja ovanpå soppan.

Fler recept med: Övrigt, Soppa, Vegetariskt