4.54.54.54.54.5

Härligt maffiga revbensspjäll marineras, kokas och griljeras med samma mustiga sås smaksatt med ingefära och apelsin.

För 10 person(er) på buffé

Ingredienser

1 1/2 kilo tjocka revbensspjäll
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära (8 cm)
1 apelsin
5 dl öl, t ex Åbro bryggmästareöl
1/2 dl honung
2 msk kinesisk soja
1/2 tsk mald muskot
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar

20 min+1 timme i marinad+2 timmars koktid

Revbensspjäll på karré – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och hacka ingefäran. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda lök, vitlök, ingefära, apelsinskal, apelsinsaft, öl, honung, soja och muskot i en gryta.
  2. Krydda revbensspjället med salt och peppar och lägg det i grytan. Låt stå i kylen ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 175°. Koka upp grytan på spisen. Sätt grytan mitt i ugnen och tillaga under lock ca 2 timmar, tills köttet är mört.
  4. Höj ugnsvärmen till 225°. Ta upp köttet och skär det i bitar. Häll marinaden i en kastrull och låt den koka ihop tills ca hälften återstår.
  5. Pensla spjället med marinaden. Griljera revbensspällsbitarna mitt i ugnen ca 10 min, vänd dem en gång under tiden.
    revbensspjall-med-slaw

    Foto: Charlie Drevstam

    Servera gärna med en god jordärtskocksröra.

     

Här hittar du alla Paul Svenssons julrecept

Kocken Paul Svensson grillar traditionell julmat men vill skruva på proportionerna. Det här är ett av de recept som tillhör hans noga utvalda julbord med fler gröna inslag och renare smaker! För hela julbordet, se recept nedan:

Fler recept med: Fest, Kött