4.34.34.34.34.3

Revbensspjäll och oumph med sötstark glaze har rejäl skjuts i smaken och sting av chili och whisky. Oumph är en råvara gjord på sojabönor. Den finns både som naturell och smaksatt med olika kryddningar.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

600 g revbensspjäll, tjocka, med ben
1 påse oumph, fryst ”The chunk” (280 g)

Glaze:

1 röd chili, t ex spansk peppar
1 grön chili, t ex spansk peppar
1 bit ingefära, färsk, 5 cm
2 msk rapsolja
1,5 dl rårörsocker
0,75 dl äppelcidervinäger
1,5 msk soja, kinesisk
1,5 msk whisky

20 minuter + koktid + 20 minuter i ugn

Revbensspjäll och oumph med sötstark glaze – gör så här:

  1. Koka revbensspjället i lättsaltat vatten i en gryta tills det känns mört, ca 40 min. Tina oumphen.
  2. Glaze: Kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv ingefäran. Fräs chili och ingefära i olja i en kastrull. Tillsätt socker, vinäger, soja och whisky. Låt koka under omrörning till en simmig glaze, ca 5 min. Låt kallna.
  3. Sätt ugnen på 225°. Låt revbensspjället rinna av och svalna. Skär spjället i bitar. Lägg spjäll och oumph i varsina ugnssäkra formar. Pensla med glaze på spjäll och oumph.
  4. Griljera spjällen mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 20 min. Griljera oumphen vid sidan om spjällen 10–15 min tills de fått fin färg.  Servera genast.
Fler recept med: Buffémat, Fläskkött, Jul, Kött, Veganskt