Revbensspjäll och oumph med sötstark glaze

Revbensspjäll och oumph med sötstark glaze har rejäl skjuts i smaken och sting av chili och whisky. Oumph är en råvara gjord på sojabönor. Den finns både som naturell och smaksatt med olika kryddningar.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g revbensspjäll - tjocka, med ben
  • 1 påse oumph - fryst ”The chunk” (280 g)

Glaze

  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 grön chili - t ex spansk peppar
  • 1 bit ingefära - färsk, 5 cm
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 dl rårössocker
  • 0,75 dl äppelcidervinäger
  • 1,5 msk soja - kinesisk
  • 1,5 msk whisky

Gör så här

  1. Koka revbensspjället i lättsaltat vatten i en gryta tills det känns mört, ca 40 min. Tina oumphen.

  2. Glaze: Kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv ingefäran. Fräs chili och ingefära i olja i en kastrull. Tillsätt socker, vinäger, soja och whisky. Låt koka under omrörning till en simmig glaze, ca 5 min. Låt kallna.

  3. Sätt ugnen på 225°. Låt revbensspjället rinna av och svalna. Skär spjället i bitar. Lägg spjäll och oumph i varsina ugnssäkra formar. Pensla med glaze på spjäll och oumph.

  4. Griljera spjällen mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 20 min. Griljera oumphen vid sidan om spjällen 10–15 min tills de fått fin färg.  Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!