Revbensspjäll med honungsglaze

I Danmark säljs oftast revbensspjäll med svålen kvar vilket inte är vanligt i Sverige. Här har vi gjort samma rätt men utan svål.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg revbensspjäll - tjockskuret
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk strösocker - till griljering

Glaze

  • 0,5 dl citron - pressad
  • 0,5 dl honung - flytande
  • 1 vitlöksklyfta - pressad
  • 1 lagerblad

Rostad majssås

  • 2 dl majskorn
  • 2 dl grädde - mellan- eller matlagnings
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar - nymald

Citronkokta morötter

  • 300 g morötter
  • 3 dl hönsbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 citron

Potatis

  • 7 potatisar - fasta kokta skalade
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Revbensspjäll: Skär ur benen med en vass kniv. Koka upp ca 1 1/2 liter vatten med 1 msk salt. Lägg i köttet, koka upp och skumma. Låt koka ca 60 minuter. Ta upp köttet, krydda med salt och peppar. Låt svalna något och skär det i portionsbitar.

  2. Sätt ugnen på grill. Blanda ingredienserna till glazen i en liten kastrull. Låt koka 2-3 minuter utan lock tills glasyren tjocknar något. Låt svalna.

  3. Hetta upp en stekpanna, bryn köttbitarna i smör på båda sidor, minska värmen och pensla med glaze runt om. Lägg köttet i en långpanna med den feta sidan uppåt, bred på glaze och strö på socker. Sätt in köttet i övre delen av ugnen. Stek tills sockret har karamelliserats, 3-5 minuter.

  4. Majssås: Rosta majskornen i het stekpanna 2-3 minuter under omrörning, häll på grädde och koka upp. Häll i mixer eller matberedare och kör till en sås. Sila eventuellt. Krydda med salt och peppar.

  5. Morötter: Skala och skär morötterna på längden. Koka upp buljongen med lagerblad och citronskal. Sjud morötterna ca 5 minuter tills de är mjuka, men fortfarande ger tuggmotstånd.

  6. Potatis: Forma potatisen till cylindrar. Bryn dem i smör och olja i stekpannan. Krydda med salt.

  7. Servering: Fördela majssåsen på 4 tallrikar som en spegel. Lägg på köttet och servera med citronkokta morötter och potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!