Revbensspjäll med honungsglaze

33333

I Danmark säljs oftast revbensspjäll med svålen kvar vilket inte är vanligt i Sverige. Här har vi gjort samma rätt men utan svål.

För 4 -5 pers

Ingredienser

1 kg revbensspjäll, tjockskuret
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk smör
1 tsk strösocker, till griljering

Glaze

0,5 dl citron, pressad
0,5 dl honung, flytande
1 vitlöksklyfta, pressad
1 lagerblad

Rostad majssås

2 dl majskorn
2 dl grädde, mellan- eller matlagnings
2 krm salt
1 krm peppar, nymald

Citronkokta morötter

300 g morötter
3 dl hönsbuljong
1 lagerblad
1 citron

Potatis

7 potatisar, fasta kokta skalade
1 msk smör
0,5 msk rapsolja
0,5 tsk salt

Revbensspjäll med honungsglaze – gör så här:

 1. Revbensspjäll: Skär ur benen med en vass kniv. Koka upp ca 1 1/2 liter vatten med 1 msk salt. Lägg i köttet, koka upp och skumma. Låt koka ca 60 minuter.
  Ta upp köttet, krydda med salt och peppar. Låt svalna något och skär det i portionsbitar.
 2. Sätt ugnen på grill. Blanda ingredienserna till glazen i en liten kastrull. Låt koka 2-3 minuter utan lock tills glasyren tjocknar något. Låt svalna.
 3. Hetta upp en stekpanna, bryn köttbitarna i smör på båda sidor, minska värmen och pensla med glaze runt om. Lägg köttet i en långpanna med den feta sidan
  uppåt, bred på glaze och strö på socker. Sätt in köttet i övre delen av ugnen. Stek tills sockret har karamelliserats, 3-5 minuter.
 4. Majssås: Rosta majskornen i het stekpanna 2-3 minuter under omrörning, häll på grädde och koka upp. Häll i mixer eller matberedare och kör till en sås. Sila eventuellt. Krydda med salt och peppar.
 5. Morötter: Skala och skär morötterna på längden. Koka upp buljongen med lagerblad och citronskal. Sjud morötterna ca 5 minuter tills de är mjuka, men fortfarande ger tuggmotstånd.
 6. Potatis: Forma potatisen till cylindrar. Bryn dem i smör och olja i stekpannan. Krydda med salt.
 7. Servering: Fördela majssåsen på 4 tallrikar som en spegel. Lägg på köttet och servera med citronkokta morötter och potatis.