Renytterfilé med västerbottensbakelse – gör så här:
- Rödvinssås: Skala och skär morot, palsternacka och lök i små bitar. Strimla baconet. Bryn rotsaker och bacon i smör i en kastrull och strö över sockret. Bryn under omrörning ca 5 min. Häll på vin, vatten och fond. Låt såsen koka utan lock ca 15 min. Sila såsen och häll tillbaka i rengjord kastrull. Koka upp och koka tills ca 5 dl återstår. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i såsen. Koka upp under omrörning och krydda med peppar och eventuellt salt.
- Västerbottensbakelser: Skala potatisen. Koka upp vatten i en kastrull och sjud potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Pressa den genom en potatispress och blanda med osten. Tillsätt persilja, peppar och salt och blanda med potatisen.
- Gör högar eller små packade runda puckar av potatisen. Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Putsa renfilén noggrant. Skär i den i åtta bitar. Lägg köttet i en form och pensla det med olja. Blanda timjan, flingsalt och peppar och gnid in köttet med blandningen. Låt stå ca 20 min i rumstemperatur. Sätt ugnen på 125 grader.
- Glaserade betor: Koka betorna mjuka. Skala dem under rinnande kallt vatten. Skär dem i klyftor och stek dem runt om i smör. Ringla över honungen och strö på saltet.
- Bryn köttet runt om i en stekpanna. Lägg över det i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 58 grader innertemperatur, beräkna ca 25 min. Låt köttet vila ca 15 min.
- Höj ugnsvärmen till 250 grader. Värm potatisbakelserna mitt i ugnen ca 15 min. Servera köttet med potatisbakelse, rödvinssås, betor, chèvre toppad med marmelad samt lingon. Garnera med timjan och rosmarin.