00000

Svamp och sherry är en god smakkombination som passar till renfiléns lite vilda smak. En lyxmiddag som varken kräver massor av tid eller förberedelser. Renfilén kan bytas ut mot lammfilé.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g renytterfilé
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Puré:

800 g mandelpotatis
200 g svamp, gärna blandsvamp
1 schalottenlök
2 msk smör, + 2 msk
0,5 tsk salt, + 1 tsk
2 dl mjölk

Sås:

2 schalottenlökar
1 msk smör, + 1 msk
1 dl sherry, halvtorr
1,5 dl vatten
2 msk grönsaksfond, konc
1 msk majsstärkelse, Maizena

Haricots verts:

150 g haricots verts, färska
1 schalottenlök
1 msk smör
0,5 tsk salt

30 minuter + 20 minuter i ugn

Renytterfilé med puré – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58°, beräkna ca 20 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor.
  2. Puré: Skala potatisen och skär den eventuellt i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i 2 msk smör tills svampen fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt.
  3. Låt potatisen rinna av. Mosa den med elvisp tillsammans med 2 msk smör. Tillsätt mjölken och vispa snabbt till ett luftigt mos. Krydda med 1 tsk salt och blanda i svampfräset, spara gärna lite till garnering.
  4. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör ca 2 min. Häll på sherryn och låt koka tills hälften återstår. Häll i vattnet och tillsätt fonden. Låt koka ca 5 min. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten och vispa i 1 msk smör.
  5. Bönor: Ansa bönorna. Skala och skiva löken. Stek bönor och lök i smör tills de fått fin färg. Krydda med salt.
  6. Servera köttet med puré, sås och bönor.

    Renytterfile-med-potatis--och-svamppure

    Foto: Per Ranung

    Renfilé får sällskap av ett fluffigt mos med svamp och en snabblagad sherrysås.