00000

Recept på renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka. Festmat och comfort food i ett. Syran från gurkan ger en fin smakbrytning.

För 8 personer

Ingredienser

Renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka

1 1/2 kilo renstek
20 enbär
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 morötter
4 schalottenlökar
2 msk smör
1 liter vatten
3 msk konc viltfond

Sås

skyn från steken
2 dl rött vin
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk balsamvinäger
2 msk messmör
ev 1 1/2 msk Maizena majsstärkelse

Inlagd gurka

1 gurka
1 1/2 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Mandelpotatiskaka

1 1/2 kilo mandelpotatis
75 g smör
2 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar

Tillbehör

lättkokta morotsstavar

Ca 2 timmar

Renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka – gör så här:

  1. Kött: Ta bort eventuellt nät från köttet. Putsa köttet. Krossa enbären och blanda med salt och peppar. Gnid in blandningen i köttet och låt det ligga i rumstemperatur ca 15 minuter.
  2. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och halvera löken.
  3. Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Lägg morötter och lök runt om och tillsätt vatten och fond. Låt puttra under lock ca 40 minuter, till 63–65° innertemperatur. Ta upp och låt steken vila under aluminiumfolie.
  4. Gurka: Skär gurkan i tunna skivor, gärna med osthyvel. Blanda vatten, socker och ättika och rör tills sockret lösts upp. Tillsätt salt och peppar.
  5. Vänd ner gurka i lagen och låt stå i kylen ca 1 timme före servering.
  6. Potatiskaka: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Smält smöret. Klä en form invändigt med bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Lägg ett lager potatis i bottnen på formen och pensla med smör. Strö på lite salt och peppar. Varva potatis, salt och peppar i formen och pensla mellan varven med smör.
  7. Täck formen med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta av folien och tillaga ytterligare ca  30 minuter, tills ytan fått fin färg.
  8. Sås: Häll vin, grädde och vinäger i grytan och låt puttra ca 5 minuter. Rör i messmöret. Blanda eventuellt ut majsstärkelse i lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Låt koka upp.
  9. Skär köttet i skivor och servera med sås, mandelpotatiskaka, inlagd gurka och eventuellt lättkokta morötter.