Renbiff med lime- och enbärssmör och mandelpotatispuré

Ren slaktas under september månad och kött kan beställas i köttdisken. Rätten blir också god med hjortytterfilé eller rådjursytterfilé.

Renbiff med lime- och enbärssmör och mandelpotatispuré

1. Skär köttet i breda lite sneda bitar ca 3 cm tjocka och banka ut dem lätt. Låt köttet bli rumstempererat
före stekning.
2. Lime- och enbärssmör: Rör samman ingredienserna och gör en rulle av smöret med hjälp av plastfolie eller smörpapper och lägg den i kylen.
3. Rödvinssky: Blanda alla ingredienser till rödvinsskyn utom maizena. Koka ihop tills hälften återstår. Sila och red av med maizena utrört i lite vatten. Låt skyn koka upp under omrörning.
4. Potatispuré: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll vattnet av potatisen och låt den ånga av. Mosa potatisen med hjälp av en ballongvisp.
Blanda ner smör, mjölk och äggula. Rör till ett slätt mos.
5. Skala morötterna och skär dem och sockerärterna i stavar. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Lägg ner sockerärterna mot slutet av kokningen.
6. Stöt under tiden de gula och bruna senapsfröna i mortel. Häll vattnet av grönsakerna och blanda ner 1 tsk smör och de stötta senapsfröna.
7.Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och stek köttet ca 2-4 minuter på var sida. Den kortare tiden för rosastekt och den längre för mer genomstekt kött. Hetta upp såsen. Servera köttet på värmda tallrikar med en skiva smör, rödvinssky, mandelpotatispurén och morötterna.

Recept från