00000

Rättikskimchi är en klassisk koreansk grönsaksinläggning. För att få i gång fermentringen ska burken stå framme i rumstemperatur det första dygnet för att sedan ställas i kylen. Processen fortsätter 4–6 veckor. Kimchin ska dofta friskt syrligt och aromatiskt, då har du lyckats!

För 5 liter:

Ingredienser

2 kilo rättika
0,5-1 dl havssalt, grovt
vatten

Kimchipasta:

dl purjolök, hackad
1,5 dl gochoo garu, koreanskt chilipulver/chiliflakes (viktigt att inte kompromissa med denna ingrediens)
3 msk strösocker
3 msk vitlök, pressad
2 msk ingefära, finriven
1 msk salt
2 tsk fisksås, asiatisk

30 minuter + 5 timmar i salt + 1 dygn i rumstemperatur + 1 vecka i kyl

Rättikskimchi – gör så här:

  1. Skala och skär rättikan i 2 x 2 cm stora bitar.
  2. Salta och häll på vatten så att det täcker. Låt stå i kylen 5–6 timmar eller över natten.
  3. Häll av vattnet från rättikan. Skölj av flera gånger i kallt vatten. Smaka av att den är lagom salt.
  4. Kimchipasta: Blanda alla ingredienser i en stor skål.
  5. Blanda rättika och kimchipasta. Lägg den i en burk med tättslutande lock och låt stå i rumstemperatur 1 dygn. Ställ burken i kylen. Kimchin är klar efter ca 1 vecka och håller 4–6 veckor.
Fler recept med: Inläggningar, Japanskt/koreanskt