Rättikskimchi

Rättikskimchi är en klassisk koreansk grönsaksinläggning. För att få i gång fermentringen ska burken stå framme i rumstemperatur det första dygnet för att sedan ställas i kylen. Processen fortsätter 4–6 veckor. Kimchin ska dofta friskt syrligt och aromatiskt, då har du lyckats!
Byung-Hi Lim
Byung-Soon Lim von Bergen
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2 kg rättika
  • 0,5 - 1 dl havssalt - grovt
  • vatten

Kimchipasta

  • dl purjolök - hackad
  • 1,5 dl gochoo garu - koreanskt chilipulver/chiliflakes (viktigt att inte kompromissa med denna ingrediens)
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk vitlök - pressad
  • 2 msk ingefära - finriven
  • 1 msk salt
  • 2 tsk fisksås - asiatisk

Gör så här

  1. Skala och skär rättikan i 2 x 2 cm stora bitar.

  2. Salta och häll på vatten så att det täcker. Låt stå i kylen 5–6 timmar eller över natten.

  3. Häll av vattnet från rättikan. Skölj av flera gånger i kallt vatten. Smaka av att den är lagom salt.

  4. Kimchipasta: Blanda alla ingredienser i en stor skål.

  5. Blanda rättika och kimchipasta. Lägg den i en burk med tättslutande lock och låt stå i rumstemperatur 1 dygn. Ställ burken i kylen. Kimchin är klar efter ca 1 vecka och håller 4–6 veckor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!