Ratatouille

Det finns många varianter av ratatouille. Den stora matgurun och frankofilen Julia Child lagade den på provensalskt vis i en ugnsform.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 zucchini - (à 300 g)
  • 1 aubergine - (à 250 g)
  • 1 fänkålsstånd
  • 3 paprikor - i olika färger
  • 0,5 dl örtkryddor - finhackade, t ex timjan, rosmarin
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar tomater - hela (à 400g)
  • 1 dl vatten

Ev tillbehör

  • 100 g fetaost
  • pasta
  • chilikrydda

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär squash, aubergine och fänkål i jämnstora bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.

    Foto: Lina Eriksson

  2. Fördela grönsakerna och hälften av örterna på en plåt. Ringla över 2 msk olja. Strö över 1 tsk salt. Ugnsrosta grönsakerna mitt i ugnen 25-30 min. De ska få lite färg.

    Foto: Lina Eriksson

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olja i en kastrull. Blanda ner tomatpuré och låt fräsa med en kort stund. Häll på hela tomater och vatten. Dela tomaterna med en gaffel. Används torkade örter, tillsätt dem här.

    Foto: Lina Eriksson

  4. Sjud såsen ca 10 min. Smaka av med 1 tsk salt. Blanda ner de ugnsrostade grönsakerna och resten av de hackade örterna i såsen. Vänd runt försiktigt.

    Foto: Lina Eriksson

  5. Här har vi valt att göra ratatouille med ugnsrostade grönsaker som vänds ner i en kryddig tomatsås. Då får den koncentrerad smak utan att kokas ihop till en enda röra. De färska örterna kan ersättas med 1 msk herbes de Provence.

  6. Aubergine – så blir det rätt

När du köper aubergine ska du ta de exemplar som är fasta men som också har en liten mjukhet. Den vanligaste auberginen är mörklila. Men allt fler mataffärer har börjat ta in andra varianter, som den randiga. En mogen aubergine ska ge efter lite när man trycker lätt på den.

Strö lite salt på aubergineskivorna för att dra ut den lite beska smaken, låt ligga ca 15 minuter. Det behövs inte om auberginerna är små.

När du steker aubergine i olja ska du ha hög värme. Annars suger den åt sig för mycket olja och blir kladdig.

Du förvarar auberginen bäst i kylskåpets grönsakslåda. Tillagad aubergine går utmärkt att frysa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!