Råstekt sparris med persilja och citronvinägrett samt krutonger
Ingredienser
- 275 g vit sparris
- 250 g grön sparris
- 50 g smör
- 2 krm salt
- 0,5 krm svartpeppar - nymald
Krutonger
- 0,5 baguette
- 2 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
Vinägrett
- 0,5 citron
- 0,5 dl persilja - finhackad
- 0,5 dl olivolja
- 1 krm salt
- 0,5 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Krutonger: Sätt ugnen på 225°. Skär baguetten i små fyrkanter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja. Strö på salt och blanda om.
-
Rosta mitt i ugnen 10–12 min, rör runt några gånger under tiden.
-
Citronvinägrett: Blanda alla ingredienser.
-
Skala den vita sparrisen ordentligt, skär bort nedersta delen, ca 1 cm. Den gröna sparrisen behöver inte skalas, men skär eller bryt av den nedersta delen.
-
Hetta upp en panna med smör och lägg i den vita sparrisen, stek ca 10 min. Lägg i den gröna sparrisen när ca 5 min återstår. Sparrisen ska kännas mjuk men ändå ha en fast kärna när den är klar. Krydda med salt och peppar. Servera med vinägrett och krutonger.