00000

Råstekt sparris är med persilja är enkelt och underbart gott! Servera med citronvinägrett, krutonger och ­gärna en bit varmrökt fisk om du vill ha rätten lite matigare.

För 4 personer:

Ingredienser

275 g vit sparris
250 g grön sparris
50 g smör
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Krutonger:

0,5 baguette
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Vinägrett:

0,5 citron
0,5 dl persilja, finhackad
0,5 dl olivolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald 

25 minuter

Råstekt sparris med tillbehör – gör så här:

  1. Krutonger: Sätt ugnen på 225°. Skär baguetten i små fyrkanter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja. Strö på salt och blanda om.
  2. Rosta mitt i ugnen 10–12 min, rör runt några gånger under tiden.
  3. Citronvinägrett: Blanda alla ingredienser.
  4. Skala den vita sparrisen ordentligt, skär bort nedersta delen, ca 1 cm. Den gröna sparrisen behöver inte skalas, men skär eller bryt av den nedersta ­delen.
  5. Hetta upp en panna med smör och lägg i den vita sparrisen, stek ca 10 min. Lägg i den gröna sparrisen när ca 5 min återstår. Sparrisen ska kännas mjuk men ändå ha en fast kärna när den är klar. Krydda med salt och peppar. Servera med vinägrett och krutonger.
Fler recept med: Förrätter, Grönsaker, Vegetariskt