Råstekt sparris med persilja och citronvinägrett samt krutonger

Råstekt sparris är med persilja är enkelt och underbart gott! Servera med citronvinägrett, krutonger och ­gärna en bit varmrökt fisk om du vill ha rätten lite matigare.
Sophie Berlin
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 275 g vit sparris
  • 250 g grön sparris
  • 50 g smör
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Krutonger

  • 0,5 baguette
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Vinägrett

  • 0,5 citron
  • 0,5 dl persilja - finhackad
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Krutonger: Sätt ugnen på 225°. Skär baguetten i små fyrkanter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja. Strö på salt och blanda om.

  2. Rosta mitt i ugnen 10–12 min, rör runt några gånger under tiden.

  3. Citronvinägrett: Blanda alla ingredienser.

  4. Skala den vita sparrisen ordentligt, skär bort nedersta delen, ca 1 cm. Den gröna sparrisen behöver inte skalas, men skär eller bryt av den nedersta ­delen.

  5. Hetta upp en panna med smör och lägg i den vita sparrisen, stek ca 10 min. Lägg i den gröna sparrisen när ca 5 min återstår. Sparrisen ska kännas mjuk men ändå ha en fast kärna när den är klar. Krydda med salt och peppar. Servera med vinägrett och krutonger.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!