Råriven pumpakaka med pekannötter

Råriven pumpakaka med pekannötter blir härligt ”sticky”. Den söta pumpan passar bra i en paj tillsammans med pekannötter.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 750 g butternutpumpa
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 citron
  • 1 dl pekannötter

Tillbehör

  • vaniljglass - eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, socker, vaniljsocker och smör till en smulig deg eller blanda degen i en matberedare. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Låt pajskalet vila i frysen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Täck kanten på formen med aluminiumfolie, tryck till ordentligt runt om så att den ger stöd åt kanterna. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut pajen, ta bort folien och grädda ytterligare 5–10 min.

  3. Fyllning: Skär bort det tjocka skalet på pumpan. Kärna ur den och riv den grovt på rivjärn. Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smeten  med pumpa och nötter.

  4. Sänk ugnsvärmen till 200°. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut och låt svalna något. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!