44444

Råriven pumpakaka med pekannötter blir härligt ”sticky”. Den söta pumpan passar bra i en paj tillsammans med pekannötter.

För 10 bitar:

Ingredienser

3 dl vetemjöl, (180 g)
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg

Fyllning:

750 g butternutpumpa
100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 citron
1 dl pekannötter

Tillbehör:

vaniljglass, eller lättvispad grädde

30 minuter + 30 minuter i frys + 45 minuter i ugn

Pumpakaka – gör så här:

  1. Hacka ihop mjöl, socker, vaniljsocker och smör till en smulig deg eller blanda degen i en matberedare. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Låt pajskalet vila i frysen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 225°. Täck kanten på formen med aluminiumfolie, tryck till ordentligt runt om så att den ger stöd åt kanterna. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut pajen, ta bort folien och grädda ytterligare 5–10 min.
  3. Fyllning: Skär bort det tjocka skalet på pumpan. Kärna ur den och riv den grovt på rivjärn. Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smeten  med pumpa och nötter.
  4. Sänk ugnsvärmen till 200°. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut och låt svalna något. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar