Äppelpaj med citron

Recept på äppelpaj med rårivna äpplen och citron är en riktigt saftig och knäckigt seg paj som smakar ljuvligt.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 150 g smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 4 äpplen - medelstora
  • 1 citron
  • 1 dl hasselnötter
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg

Tillbehör

  • vaniljsås - vaniljglass eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Nyp ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt degen vila i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Fodra pajformen med aluminiumfolie, tryck till ordentligt runtom så att den ger stöd åt kanterna. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut pajen, ta bort folien och grädda ytterligare 5–10 min.

  3. Fyllning: Kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn, det går fint att låta skalet vara kvar. Lägg rivet i ett durkslag och låt rinna av. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka nötterna.

  4. Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner de rivna äpplena, citronskal och hasselnötter.

  5. Häll fyllningen i pajskalet, grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!