44444

Råriven äppelpaj med citron är en riktigt saftig och knäckigt seg paj som smakar ljuvligt.

För 8-10 personer:

Ingredienser

3 dl vetemjöl, (180 g)
150 g smör
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Fyllning:

4 äpplen, medelstora
1 citron
1 dl hasselnötter
100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg

Tillbehör:

vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde

45 minuter + 45 minuter i ugn

Råriven äppelpaj med citron – gör så här:

  1. Nyp ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt degen vila i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  2. Fodra pajformen med aluminiumfolie, tryck till ordentligt runtom så att den ger stöd åt kanterna. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut pajen, ta bort folien och grädda ytterligare 5–10 min.
  3. Fyllning: Kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn, det går fint att låta skalet vara kvar. Lägg rivet i ett durkslag och låt rinna av. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka nötterna.
  4. Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner de rivna äpplena, citronskal och hasselnötter.
  5. Häll fyllningen i pajskalet, grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass.