Äppelpaj med citron
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl - (180 g)
- 150 g smör
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
Fyllning
- 4 äpplen - medelstora
- 1 citron
- 1 dl hasselnötter
- 100 g smör - rumsvarmt
- 2,5 dl strösocker
- 2 ägg
Tillbehör
- vaniljsås - vaniljglass eller lättvispad grädde
Gör så här
-
Nyp ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt degen vila i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
-
Fodra pajformen med aluminiumfolie, tryck till ordentligt runtom så att den ger stöd åt kanterna. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut pajen, ta bort folien och grädda ytterligare 5–10 min.
-
Fyllning: Kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn, det går fint att låta skalet vara kvar. Lägg rivet i ett durkslag och låt rinna av. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka nötterna.
-
Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner de rivna äpplena, citronskal och hasselnötter.
-
Häll fyllningen i pajskalet, grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass.