Råriven rustik äppelkaka

55555

En underbar rustik äppelkaka när man gör ströbrödet själv av rågkaka. Ett populärt recept som vi får många brev om!

För 5 –6 pers

Ingredienser

5 äpplen, syrliga
1 dl strösocker
3,5 dl ströbröd, gärna från rågbröd, t ex siktkaka
100 g smör, kallt

Tillbehör

1 vaniljsås

Råriven äppelkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och riv äpplena grovt. Blanda äpple och socker. Lägg ett lager rivet äpple i en ugnssäker form, ca 20 cm i diameter.
  2. Strö ströbrödet i ett jämnt lager över äpplena. Hyvla över ett lager smör. Lägg på ett lager rivet äpple och fortsätt varva ingredienserna i samma ordning i formen. Det brukar bli 3 lager av varje. Avsluta med ett lager smör.
  3. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min eller tills den fått fin färg. Servera den ljummen eller kall med vaniljsås.