10 min + 1 h jäsning + 35 min i ugn
Rårisbröd med solrosfrön — gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda ner linfrön, solrosfrön, ris, olja, salt och honung. Arbeta in nästan allt mjöl, spara ca 1 dl till utbakning.
- Arbeta degen ca 5 min i maskin. Täck över med bakduk. Låt degen jäsa 30 min.
- Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar. Platta till degbitarna och rulla ihop till limpor. Lägg dem i två bakplåtspappersklädda eller välsmorda avlånga 1 1/2-litersformar. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
- Snitta limporna med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Ta ut bröden ur formarna, låt svalna på galler.