4.54.54.54.54.5

Precis så här serverar vi rårakor med löjrom på Lilla Ego - direkt i plättlaggen - säger Tom Sjöstedt, en av Lilla Egots två ägare.

För 4 pers

Ingredienser

400 g potatis
75 g smör
1/2 tsk salt

1/2 dl citron, pressad
1/2 dl vatten
2 1/2 msk strösocker
1 msk agar agar
hushållsfärg, ev gul

Tillbehör

3 dl gräddfil
1/2 silverlök
120 g löjrom, gärna från Bottenviken

Garnering

1/2 dl körvel, plockad
1/2 dl dill, plockad

Rårakor med löjrom i plättlagg – gör så här:

  1. Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt rinna av i kylen ca 6 timmar, men gärna över natten.
  2. Citrongelé: Sila och värm ­citronsaften. Koka upp vatten, socker, agar-agar och hushållsfärg. Tillsätt citronsaften och låt koka upp på nytt. Häll vätskan i en form klädd med plastfilm, ca 8 cm i diameter, och låt stelna i kylen ca 2 timmar.
  3. Skala och riv potatisen. Krydda med salt. Krama ut stärkelsen. Smält smöret och låt det stå ca 5 min så att det klarnar. Stek ca 16 gyllenbruna rårakor av ­potatisen i det klara smöret i en ­plättlagg ca 2 min på varje sida.
  4. Skala och skär löken i tunna ­ringar. Skär citrongelén i små ­kuber. Lägg gräddfil på tallrikar och toppa med lök. Lägg löjrommen i en liten spritspåse. Servera till rårakorna med gelé, körvel och dill.

Provkökets tips:

Rårakorna kan stekas färdigt,
vila på galler och värmas upp
i ugn på galler, 150° ca 10 min,
vid servering.

Fler recept med: Fredagsmat, Husmanskost