Råraka med kalixlöjrom, gräddfil, ansjovismajonnäs och picklad steklök

Råraka med kalixlöjrom passar utmärkt som förrätt i en nyårsmeny. Här har champagneexperten Richard Juhlin och smakmästaren Mattias Larsson slagit sina kloka huvuden ihop och skapat en högklassig förrätt med passande champagne.
Mattias Larsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 150 g kalixlöjrom
  • 1 dl gräddfil

Picklad steklök

  • 2 steklökar - små, röda
  • 1 dl champagnevinäger - eller vitvinsvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt

Ansjovismajonnäs, ca 2 dl

  • 2 äggulor
  • 4 anjovisfiléer
  • 1 msk champagnevinäger - eller vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 krm salt

Råraka

  • 300 g potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör

Garnering

  • 50 g ärtskott

Gör så här

  1. Picklad lök: Skala och skär löken i klyftor. Koka upp vinäger, socker och salt. Lägg löken i den kokande lagen och ta kastrullen från värmen. Låt löken kallna.

  2. Majonnäs: Lägg äggulor, ansjovis, vinäger och senap i en skål. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle ­under kraftig vispning. Krydda med salt.

  3. Råraka: Skala och grovriv potatisen. Blanda potatisen med salt. Dela potatisrivet i sex högar.

  4. Smält smöret i en stekpanna. Platta ut potatisen till sex plättar och stek dem ca 5 min på varje sida.

  5. Lägg upp rårakorna på tallrikar och toppa med löjrom­ansjovismajonnäs och gräddfil. Garnera med ärtskott.

Att dricka till rårakan: "Lätt start med syra"

Richard Juhlin: ”Till rårakan hade vi valt två lätta champagnestarters. Dels för att man rent dramaturgiskt alltid ska starta kvällen med lättare viner och gå mot tyngre, dels för att jag utgick från att syran kanske var lite låg i rätten och att ett stänk citron kunde adderas i form av citrusdriven chardonnay av elegantaste märke.

Vi började med Deutz Blanc de Blancs 2008 med sin superkrämiga stil och nästan citronsabayonneartade smak. Bredvid ställde vi upp en lite udda spännande fågel. NV Marc Hebrart Blanc de Blancs med sin steniga mineralitet och knivskarpa syra väckte smaklökarna och gjorde dem redo för kommande upplevelser.”

Alternativ från Systembolagets fasta sortiment: Palmer Blanc de Blancs 2008 (7553) Champagne, Frankrike, 309 kr. Frisk, fräsch och ren med stråk av mineraler. Klart aptitretande.

Tips!

Mängden ansjovismajonnäs blir större än vad som går åt. Den håller ca 2 veckor i kylen och är god att servera till stekt fisk eller i en fisksoppa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!