Räktamales med chilivinägrett

Både spännande och vackra blir räkorna täckta med ett smaksatt potatismos och blad av purjolök.

Räktamales med chilivinägrett

1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, ånga av och pressa potatisen. Blanda med rivet bröd, tomatconcassé, sambal oelek och smaka av med salt.
2. Trä ett spett genom varje räka, på längden, så att de blir raka.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek räkorna ca 1 min på varje sida tills de är rosa. Låt kallna och skala dem men låt det yttersta skalet vara kvar på stjärten.
3. Skär bort roten och skär ett snitt längs purjolöken och skölj bort eventuellt jord. Vik ut purjolöken så att det blir långa breda remsor. Förväll dem i kokande vatten ca 20 sek. Spola i kallt vatten så att de behåller färgen och låt dem rinna av väl på handduk.
4. Lägg en sked av potatisröran i handen. Platta ut och lägg en räka i mitten. Forma röran runt räkan till en oval bulle. Rulla in i ett purjolöksblad. Gör likadant med resten. Lägg i kylen tills de ska serveras.
– Hit går att förbereda dagen före –
5. Servering: Sätt ugnen på 175°. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs rullarna runt om så att de får lite färg. Lägg över i en ugnssäker form och värm i mitten av ugnen ca 10 min. Servera direkt med lite av marinaden och resten vid sidan om.

TOMATCONCASSÉ

Gör så här:
Skär tomaterna i mindre bitar. Hetta upp oljan i en kastrull.
Fräs tomater och lök ca 3 min och låt sedan koka ihop med kryddorna och tomatpuré ca 30 min. Kör i mixer till en puré.

Recept från