55555

Njut av den försiktiga uppdateringen av den klassiska räkmackan. Avokado och några stänk het chilisås är gott till räkor, och precis vad som behövs för att få lite fart på de snälla smakerna. Snabblyx på 10 minuter.

För 2 personer:

Ingredienser

250 g räkor, skalade
2 ägg
2 tsk srirachasås
0,75 dl majonnäs, gärna Hellmann’s
2 tomater, stora, i olika färger
4 rädisor
1 avokado
2 skivor surdegsbröd
2 msk smör
salladsblad, eller mangoldblad, späda
2 dillkvistar
blommor, ätbara, t ex gurkört
citron

10 minuter

Räkmacka – gör så här:

  1. Låt räkorna rinna av. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Koka upp och sjud 6 min. Skölj äggen i kallt vatten. Skala och skär dem i klyftor.
  2. Blanda ner srirachasåsen i majonnäsen. Skiva tomaterna och strimla rädisorna. Halvera, kärna ur och skiva avokadon.
  3. Bred smör på brödskivorna och sedan ett lager majonnäs. Fördela sallad, avokado, tomat och ägg på brödskivorna. Lägg räkor överst och toppa med rädisor, dill och blommor. Servera med citron.

Räkor – vilka och hur många?

Välj skalade räkor i lag, de har mer smak än skalade frysta räkor och behöver bara rinna av. Har du mer tid blir egenhändigt skalade räkor extra gott. Beräkna i så fall 750 g med skal.

Matcha mat &dryck

Till räkor med chilihet majonnäs passar både ett svalkande öl och ett vitt vin med någon sötma. Välj ett ljust öl med mindre beska eller en riesling där sötman i vinet balanserar det heta och salta från majonnäs och räkor.

  • Öl: Landsort Lager (1466) Sverige, 29:30 kr (50 cl). Smakrikt och brödigt ljust lageröl med ton av apelsin.
  • Vin: Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2017 (6257)
    Tyskland, 129 kr. Limesaftig friskhet och mogen persikofrukt i halvtorr stil.
  • Alkoholfritt: Staropramen Non-Alcoholic (1930) Tjeckien, 12:60 (33 cl). Brödig och kryddig smak med honungsarom och liten beska.