Räkbollar med hoisinsås

Recept på räkbollar på spett, serverade med hoisinsås. Om du vill förbereda går det utmärkt att koka riset och skala räkorna i förväg.
Garnera spetten med räkbollar med fint strimlade noriblad och rödbetsgroddar.
Garnera spetten med räkbollar med fint strimlade noriblad och rödbetsgroddar. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1,5 dl sushiris
  • 500 g räkor - med skal
  • 1 salladslök
  • 100 g mozzarella - riven
  • 2 tsk sesamolja - rostad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 dl panko - -3

Fritering

  • 1 l frityrolja - eller rapsolja

Garnering

  • 1 dl majonnäs
  • noriblad - finstrimlade
  • 1 dl rödbetsgroddar

Tillbehör

  • 2 msk hoisinsås

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skala räkorna och finhacka dem. Ansa och finstrimla löken. Blanda ris, räkor, lök, ost, sesamolja och salt.

  2. Vispa ihop äggen. Rulla bollar av smeten och vänd dem en och en försiktigt med sked i äggvispet. Rulla dem därefter en och en i panko.

  3. Hetta upp oljan till 180°. Fritera bollarna 3–4 åt gången ca 1 minut, tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

  4. Trä upp tre bollar på varje spett och klicka på majonnäs. Garnera med fint strimlade noriblad och rödbetsgroddar. Servera med hoisinsås.

Att dricka till friterade räkbollar på spett

Dr L Riesling 2016, Tyskland, 89 kr.

Halvtorrt vitt vin med inslag av friska äpplen, honung och citrus. Sötman matchas fint av den friska fruktsyran. 

Akita Fuji Nigori 2014, Japan, 84 kr (30 cl).

Sake med mild, mjukt fruktig smak. Stråk av mandel och med en lätt sötma.

Hittar du inte dessa på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!