00000

Hamburgerbröden får jäsa under en plåt med tyngd på för att de ska få lite plattare lock.

För 8 personer

Ingredienser

Sesambröd, till 16 personer

2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
3 msk rapsolja
1 tsk strösocker
1 1/2 tsk salt
1 ägg
1 1/2 dl durumvetemjöl
5-6 dl vetemjöl (300-360 g)

Garnering

2 msk sesamfrön

Burgare

500 g räkor med skal eller 240 g skalade
800 g laxfilé utan skinn och ben
1/2 röd chili, t e x spansk peppar
1 liten vitlöksklyfta
1 msk finriven ingefära
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk olivolja

Coleslaw

1 klyfta vitkål (250 g)
1 morot
1 syrligt äpple
2 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk pressad citron
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

bladspenat eller rucola
silverlök
smörgåskrasse

60 min+75 min jäsning och 10 min i ugnen

Räk- och laxburgare – gör så här:

  1. Bröd: Värm mjölken till finger­varmt, 37 grader. Smula jästen i en ­bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, socker, salt, ägg och mjöl. Arbeta degen, gärna i hushållsmaskin, ca 8 min eller ca 15 min för hand. Låt jäsa ca 45 min ­under bakduk.
  2. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 16 bitar. Forma degen till runda bullar och platta till dem. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåts­papper över bröden och lägg en plåt över. Tryck till och lägg en tyngd ­på plåten (ca 1 kilo). Låt jäsa ca 30 min. Sätt ­ugnen på 225 grader.
  3. Grädda bröden mitt i ugnen 7–10 min, tills de har fått fin färg. Låt ­bröden kallna på galler.
  4. Burgare: Skala räkorna. Skär ­laxen i mindre bitar. Kärna ur och strimla chilin. Skala vitlöksklyftan.
  5. Mixa laxen hastigt i en matberedare tillsammans med chili, vitlök, ingefära, salt och peppar. Tillsätt räkorna och mixa hastigt. Det ska vara textur kvar i räkorna. Forma färsen till 16 små burgare.
  6. Coleslaw: Riv vitkålen, gärna på mandolin. Skala och grovriv morötterna. Kärna ur och riv äpplet. Krama ut så mycket saft som möjligt ur äpplet. Skär sedan alla grönsaker  rakt över i mindre bitar.
  7. Blanda rotfrukter och äpple med majonnäs, yoghurt, citronsaft, senap, salt och peppar.
  8. Stek laxbiffarna i olja ca 2 min på varje sida. Servera dem i bröden med coleslaw, spenat, lök och krasse.