Ragù alla bolognese

Klassisk köttfärssås från grunden. Det är viktigt att bryna färsen ordentligt för att det ska bli god smak. Kycklinglever ger mustighet men kan bytas ut mot mer nörfärs.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ragù alla bolognese

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör - + 1 + 1 msk
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vitt vin - torrt eller rött vin
  • 4 dl vatten
  • 1 burk tomater - hela eller skalade (400 g)
  • 1 kvist rosmarin
  • 700 g nötfärs - eller blandfärs
  • 200 g kycklinglever
  • 100 g bacon - eller rökt bogfläsk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 kruka basilika
  • 1 krm muskot - nymald

Tillbehör

  • tagliatelle
  • parmesan - riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och tärna lök och morot fint. Skiva sellerin. Skala och skiva vitlöken. Bryn grönsakerna i 1 msk smör i en gryta 2–3 min.

  2. Tillsätt tomatpurén mot slutet. Häll i vin, vatten och tomater. Lägg ner rosmarinkvisten.

  3. Bryn köttfärsen i 1 msk smör i en stekpanna och lägg över i grytan. Putsa kycklinglevern. Skär lever och bacon i små bitar och bryn dem i 1 msk smör. Lägg över i grytan. Krydda med salt och peppar. Låt koka upp.

  4. Ställ in grytan mitt i ugnen, utan lock. Låt stå ca 3 timmar.

  5. Hacka basilikan. Rör ner den och muskoten. Servera med tagliatelle och parmesanost

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!