4.44.44.44.44.4

Klassisk köttfärssås från grunden. Det är viktigt att bryna färsen ordentligt för att det ska bli god smak. Kycklinglever ger mustighet men kan bytas ut mot mer nörfärs.

För 8 pers

Ingredienser

Ragù alla bolognese

1 gul lök
1 morot
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
1 + 1 + 1 msk smör
2 msk tomatpuré
1,5 dl vitt vin, torrt eller rött vin
4 dl vatten
1 burk tomater, hela eller skalade (400 g)
1 kvist rosmarin
700 g nötfärs, eller blandfärs
200 g kycklinglever
100 g bacon, eller rökt bogfläsk
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 kruka basilika
1 krm muskot, nymald

Tillbehör

tagliatelle
parmesanost, riven

20 minuter + 3 timmar i ugnen

Ragù alla bolognese – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och tärna lök och morot fint. Skiva sellerin. Skala och skiva vitlöken. Bryn grönsakerna i 1 msk smör i en gryta 2–3 min.
  2. Tillsätt tomatpurén mot slutet. Häll i vin, vatten och tomater. Lägg ner rosmarinkvisten.
  3. Bryn köttfärsen i 1 msk smör i en stekpanna och lägg över i grytan. Putsa kycklinglevern. Skär lever och bacon i små bitar och bryn dem i 1 msk smör. Lägg över i grytan. Krydda med salt och peppar. Låt koka upp.
  4. Ställ in grytan mitt i ugnen, utan lock. Låt stå ca 3 timmar.
  5. Hacka basilikan. Rör ner den och muskoten. Servera med tagliatelle och parmesanost