Ragù alla Bolognese

Ragù alla Bolognese - långkokt köttfärssås extra allt, med högrevsfärs, rotselleri, pancetta, kycklinglever, sardeller och vitt vin.
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 500 g högrevsfärs - grovmalen
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 100 g pancetta - tärnad, eller bacon
  • 80 g kycklinglever
  • 1 tsk sardellcréme - eller 2–3 hackade sardeller
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl mjölk - (3 %)
  • 1 krm muskotnöt - nymald
  • 3 dl vitt vin - torrt
  • 800 g tomater - hela, på burk eller tetra, gärna San Marzano
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 600 g pappardelle - tagliatelle eller fettucinne
  • parmesan - riven

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finhacka morot och selleri.

  2. Stek pancettan i 2 msk olja ca 2 min. Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri och fräs ytterligare ca 2 min. Ta upp och fräset på ett fat.

  3. Finhacka levern. Fräs levern i 2 msk olja ca 2 min. Tillsätt köttfärsen och stek tills den fått fin färg. Tillsätt grönsakerna, sardeller, tomatpuré, mjölk och muskotnöt.  Låt sjuda utan lock tills all mjölk har kokat bort. Rör om då och då.

  4. Sätt ugnen på 125°. Rör ner vin och tomater i grytan och ställ den mitt i ugnen med locket på glänt.  Låt sjuda i ugnen 3-4 timmar.  Rör om då och då. Krydda med salt och peppar.

  5. Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  6. Servera pastan med sås, riven parmesan och basilika.

Recept av Monika Eisenman

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!