55555

Ragù alla Bolognese - långkokt köttfärssås extra allt, med högrevsfärs, rotselleri, pancetta, kycklinglever, sardeller och vitt vin.

För 6 personer:

Ingredienser

500 g högrevsfärs grovmalen
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 morot
100 g rotselleri
2 msk olivolja + 2 msk
100 g pancetta tärnad, eller bacon
80 g kycklinglever
1 tsk sardellcrème eller 2–3 hackade sardeller
3 msk tomatpuré
3 dl mjölk (3 %)
1 krm muskotnöt nymald
3 dl vitt vin torrt
800 g tomater hela, på burk eller tetra, gärna San Marzano
1 msk salt
1 tsk svartpeppar nymald

Tillbehör:

600 g pappardelle tagliatelle eller fettucinne
riven parmesanost

Garnering:

basilika

20 minuter + 45 minuter koktid + 3 timmar i ugn

Ragù alla Bolognese – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finhacka morot och selleri.
  2. Stek pancettan i 2 msk olja ca 2 min. Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri och fräs ytterligare ca 2 min. Ta upp och fräset på ett fat.
  3. Finhacka levern. Fräs levern i 2 msk olja ca 2 min. Tillsätt köttfärsen och stek tills den fått fin färg. Tillsätt grönsakerna, sardeller, tomatpuré, mjölk och muskotnöt.  Låt sjuda utan lock tills all mjölk har kokat bort. Rör om då och då.
  4. Sätt ugnen på 125°. Rör ner vin och tomater i grytan och ställ den mitt i ugnen med locket på glänt.  Låt sjuda i ugnen 3-4 timmar.  Rör om då och då. Krydda med salt och peppar.
  5. Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  6. Servera pastan med sås, riven parmesan och basilika.

Recept av Monika Eisenman