20 minuter + 8 h förjäsning + 40 minuter jäsning + 12 minuter i ugn
Rågsnurror – gör så här:
- Nyp av ca 2 g av jästen och lägg i en bunke. Tillsätt 2 dl vatten och 1 1/2 dl rågmjöl och rör till en jämn smet. Täck bunken med en bakduk och låt stå i rumstemperatur ca 8 timmar.
- Värm 5 dl vatten till 37°. Lägg resterande jäst i bunken och häll över vattnet. Tillsätt 2 dl rågmjöl, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig, lös deg. Låt den jäsa övertäckt ca 40 min.
- Häll ut degen på en väl mjölad arbetsbänk. Skär den i ca 12 cm långa, 3 cm breda remsor. Vrid bröden några varv med mjölade händer och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
- Grädda bröden mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.
- Smör: Bryn smöret i en kastrull tills det fått fin färg. Låt det kallna. Rosta mandeln i en stekpanna tills den fått fin färg. Låt kallna.
- Finhacka mandeln. Vispa smöret fluffigt med vattnet, använd elvisp. Blanda i mandeln och krydda med salt.
- Servera brödet med mandelsmör, charkuterier, oliver och sallad.