3.83.83.83.83.8

Recept på rågrutor i långpanna. Degen kan även kalljäsa över natten och rutorna kan sedan gräddas på morgonen.

För 25 rutor:

Ingredienser

50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
2 dl rågmjöl, fint
0,5 dl sirap, ljus
1,5 tsk salt
1 tsk brödkryddor
10-11 dl rågsikt, (550-605 g)

15 minuter + 70 minuter jäsning + 18 minuter i ugn

Rågrutor i långpanna – gör så här:

  1. Smält smöret. Häll över vattnet och värm till 37°. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt rågmjöl, sirap, salt, brödkryddor och rågsikt, lite i taget. Knåda degen kraftigt 2-3 min.
  2. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.
  3. Platta ut degen i en långpanna, ca 30 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga ytan med en gaffel och strö över lite rågmjöl. Skär degen i rutor med en kniv eller en degskrapa. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 °.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen 18–20 min. Låt det svalna på ett galler under bakduk.

Recept Anna Nordh, Hembakat

Fler recept med: Bakning, Matbröd