Rågrutor i långpanna

Recept på rågrutor i långpanna. Degen kan även kalljäsa över natten och rutorna kan sedan gräddas på morgonen.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 dl rågmjöl - fint
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk brödkryddor
  • 10 - 11 dl rågsikt - (550-605 g)

Gör så här

  1. Smält smöret. Häll över vattnet och värm till 37°. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt rågmjöl, sirap, salt, brödkryddor och rågsikt, lite i taget. Knåda degen kraftigt 2-3 min.

  2. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.

  3. Platta ut degen i en långpanna, ca 30 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga ytan med en gaffel och strö över lite rågmjöl. Skär degen i rutor med en kniv eller en degskrapa. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 °.

  4. Grädda brödet mitt i ugnen 18–20 min. Låt det svalna på ett galler under bakduk.

  5. Recept Anna Nordh, Hembakat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!