4.54.54.54.54.5

Frasigt stekt raggmunk är en av våra högt älskade potatisrätter som är väl värd att lyfta. Knaperstekt fläsk och lingonsylt hör till.

För 4 6 personer

Ingredienser

5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 ägg
800 g potatis
1 msk smör till stekning
400 g rimmat sidfläsk

Raggmunk – gör så här:

  1. Vispa samman mjölk och mjöl i en bunke. Blanda ner salt och ägg. Skala potatisarna och finriv dem. Blanda ner i smeten.
    raggmunk potatis
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek en raggmunk i taget. Bred ut smeten till en jämn pannkaka så inte den rivna potatisen ligger i en hög.
    steka raggmunk
  3. Stek på strax över medelvärme så att raggmunkarna blir genomstekta, utan att brännas. Stek ca 4 min på varje sida tills de har fin färg och frasig kant.
    steka raggmunk på medelvärme
  4. Lägg raggmunkarna på en plåt eller ett ugnssäkert fat och håll dem varma i ugnen på ca 100°.
  5. Stek fläsket på medelvärme tills det är lite knaprigt. Låt det rinna av. 
    steka fläsk till raggmunk
  6. Servera raggmunkarna varma med stekt fläsk och lingonsylt.
    Raggmunk med fläsk och lingonsylt.

Vad är en raggmunk?

En raggmunk är en plätt gjord på mjölk, vetemjöl, ägg och potatis.

Vad betyder raggmunk?

Raggmunk är en sammansättning av ordet ragg som betyder frasig och syftar på den konsistens som en raggmunk bör ha. Ordet munk har koppling till den munkpanna – en skålformad stekpanna – som raggmunken stektes i till en början, enligt Raggmunksakademien.

Vilken potatissort är bäst för raggmunk?

En fast potatis passar bäst. Exempelvis: Bintje, Maria och Sava.

Skillnaden mellan raggmunk och råraka

Skillnaden mellan är dem smeten.

Exakt när raggmunken blev till är svårt att fastslå. Men vid mitten av 1800-talet började vedspis bli vanligare i svenska hem, vilket gav människor möjlighet att

dyka upp i de svenska hemmen vilket gjorde det möjligt med stekta rätter som raggmunkar.

  • Raggmunk är råriven potatis blandad med pannkakssmet och serveras oftast med stekt rimmat fläsk och lingonsylt.
  • Råraka är råriven potatis och lök som steks i smör. Den kan också serveras som raggmunk, men ännu hellre som en lyxig förrätt, med löjrom, crème fraîche och strimlad salladslök.

Olika varianter på raggmunk

  • I Småland heter motsvarigheten råriven pannkaka.
  • På Öland heter motsvarigheten lufsa.
  • Latkes, heter den judiska motsvarigheten till raggmunk.
  • I Schweiz heter motsvarigheten rösti.
  • I England heter motsvarigheten potato pancake.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette