Rågbröd med skogssvamp, timjan och lagrad prästost

Svamp och prästost är höstiga smaker som samsas ypperligt i det här goda rågbrödet.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk råsocker
  • 1,5 dl rågmjöl - grovt
  • 2 dl durumvete
  • 7 dl vetemjöl special - (420 g)
  • 2 msk havssalt

Fyllning

  • 200 g skogssvamp - t ex kantareller, karljohanssvamp
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 3 dl prästost - riven lagrad
  • 0,5 timjan - kruka

Gör så här

  1. Börja med fyllningen: Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs svamp, lök, vitlök och pinjenötter i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och låt kallna. Tillsätt timjanblad och ost.

  2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resterande vatten, olivolja och socker. Blanda ner mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 3-4 min. Låt degen jäsa ca 45 min under bakduk.

  3. Häll upp degen på mjölad arbetsbänk. Forma degen till en rektangel och lägg på fyllningen. Rulla ihop degen och forma till en krans med kanterna lite omlott. Lägg brödet på ett bakplåtspapper med skarven ner. Jäs brödet ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Ställ en långpanna längst ner i ugnen. Ställ också in en plåt så att den blir riktigt het.

  4. Dra över brödet på den heta plåten och ställ in mitt i ugnen. Häll samtidigt i 2 dl vatten i långpannan. Grädda 10 min. Sänk värmen till 200° och grädda brödet ytterligare ca 30 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!