33333

Rågbröd med forellrom, ostcrème och vit soja är ett lyxigt drinktilltugg. Brödet som blir över när man stansat rundlar rostas med smör till ett krispigt smul som strös över tilltugget.

För 4 personer:

Ingredienser

4 skivor kavring
50 + 50 g smör
2 msk rapsolja
0,5 + 1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Forellrom:

50 g forellrom
2 msk vit (ljus) soja, eller japansk soja

Ostcrème:

100 g sveciaost, riven, lagrad minst 6 månader
1 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 dl rapsolja
2 krm salt

Garnering:

smörgåskrasse
lökblomma

45 minuter + 30 minuter i ugn

 Rågbröd med forellrom, ostcrème och vit – gör så här:

 

  1. Sätt ugnen på 200°. Stansa ut två rundlar vardera ur brödskivorna, ca 2 1/2 cm i diameter. Bryn 50 g smör i oljan i en stekpanna på medelvärme. Stek brödrundlarna tills de är gyllene på båda sidor. Krydda med 1/2 krm salt och peppar.
  2. Mixa sönder brödkanterna i en matberedare med 1 krm salt. Smält 50 g smör, blanda med brödsmulorna och fördela på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills det är krispigt, rör om då och då.
  3. Rom: Lägg rommen i sojan och låt dra ca 20 min.
  4. Ostcrème: Koka upp grädden och häll den över osten i en matberedare. Mixa slätt. Tillsätt äggulor och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under mixning. Krydda med salt. Låt kallna och lägg krämen i en spritspåse.
  5. Spritsa ostcrèmen på brödrundlarna. Toppa med krispigt smulat bröd och forellrom. Garnera med smörgåskrasse och lökblomma.
Fler recept med: Fest, Snacks och tilltugg