Rådjursstek med ingefära och vitlök, rotmos och smörkokt brysselkål
- Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Krydda insidan av steken med blandningen, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rulla ihop köttet och bind steken med steksnöre.
- Krydda steken utanpå med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn den runt om i smör tills den fått fin färg.
- Lägg över köttet i en ugnssäker form och stick in en köttermometer. Stek till 60° innertemperatur, 1 1/2-2 timmar. Låt köttet vila ca 30 min under bakplåtspapper.
- Rotmos: Skala kålrot, morötter och potatis och skär dem i mindre bitar.
- Koka kålrot och morot i lättsaltat vatten ca 10 min. Lägg i potatisen och koka tills allt blivit mjukt, ca 10 min. Häll av kokspadet, spara ca 1 dl.
- Mosa rotfrukterna med potatisstöt. Tillsätt smöret och späd med kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten med smör enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet.
- Skär köttet i tunna skivor. Servera med rotmos och brysselkål.