Rådjursstek med ingefära och vitlök, rotmos och smörkokt brysselkål – så här gör du

Färsk ingefära och vitlök ger steken en god smakbrytning. Den smörkokta brysselkålen blir perfekt till.

Rådjursstek med ingefära och vitlök, rotmos och smörkokt brysselkål

1. Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Krydda insidan av steken med blandningen, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rulla ihop köttet och bind steken med steksnöre.
2. Krydda steken utanpå med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn den runt om i smör tills den fått fin färg.
3. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stick in en köttermometer. Stek till 60° innertemperatur, 1 1/2-2 timmar.  Låt köttet vila ca 30 min under bakplåtspapper.
4. Rotmos: Skala kålrot, morötter och potatis och skär dem i mindre bitar.
5. Koka kålrot och morot i lättsaltat vatten ca 10 min. Lägg i potatisen och koka tills allt blivit mjukt, ca 10 min. Häll av kokspadet, spara ca 1 dl.
6. Mosa rotfrukterna med potatisstöt. Tillsätt smöret och späd med kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
7. Koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten med smör enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet.
8. Skär köttet i tunna skivor. Servera med rotmos och brysselkål.

Recept från